14 ianuarie 2016, la Teatrul ”Elvira Godeanu”
Declarat Anul Internațional Constantin Brâncuși, anul 2016 marchează 140 de ani de la nașterea celebrului sculptor gorjean, Constantin Brâncuși (n. 19.02.1876 Hobița, Gorj – d. 16.03.1957 Paris, Franța), motiv pentru care gorjenii îl vor sărbători cum se cuvine, printr-o serie de evenimente științifice și cultural-artistice.
La Târgu Jiu, deschiderea seriei de evenimente dedicate marelui sculptor, Constantin Brâncuși, a debutat pe 14 ianuarie, cu activitățile organizate de Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, director Ana-Daria Ionescu-Haidău, în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” și Universitatea ”Constantin Brâncuși”.
Activitatea a fost integrată în calendarul activităților naționale, respectiv, Ziua Culturii Naționale, dată la care îl sărbătorim și pe marele poet al neamului românesc, Mihai Eminescu. Cu acest prilej s-a desfășurat sesiunea de comunicări ”140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși”, având ca invitate o serie de personalități ale culturii gorjene: Ion Mocioi, Doru Strîmbulescu, Adina Andrițoiu, Ion Popescu Brădiceni, Vasile Fuiorea, Mihaela-Sanda Popescu. Prezenți în sală au fost și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Gorj și ai Casei Corpului Didactic, ai Universității ”Constantin Brâncuși”, precum și domnul Viorel Gîrbaciu.
Nu au lipsit de la acest eveniment nici oficialitățile locale, vice-primarul Adrian Tudor onorându-ne și de astă dată cu prezența Domniei Sale.
Evenimentul s-a desfășurat la Teatrul ”Elvira Godeanu”, într-o sală arhiplină, în care elevi ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” și studenți ai Universității ”Constantin Brâncuși” s-au înghesuit, curioși să afle cât mai multe lucruri din viața și opera celebrului artist, Constantin Brâncuși.
A fost organizată o expoziție de arte plastice a specializărilor: pictură, grafică, arhitectură, cu temă brâncușiană, sub îndrumarea profesorilor: Ana-Daria Ionescu-Haidău, Daniel Șerban, Cristina Ploscariu.
Nici specializarea arta actorului nu s-a lăsat mai prejos! Sub îndrumarea actorului Pompiliu Ciochia, elevi ai clasei a IX-a au realizat o reușită improvizație pe temă culturală, iar sub îndrumarea actorului Ion Alexandrescu, elevi ai clasei a XII-a au prezentat un fragment din ”Gaițele”.
Nu a lipsit nici muzica! Un scurt program artistic a fost susținut de către elevi și profesori ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, spre omagierea marelui sculptor: Antonia Stoian (nai), Magda Costescu și Irina Cioclei (pian), Raluca Dragotă (chitară), duet flaut-chitară format din prof. Iulia Dumitrescu și Alex Straț (XII), iar momentul muzical aparținând cvartetului de coarde a fost format din profesorii: Ilie Cealîcu, Ilie Cetean, Georgiana Păducel (vioară) și Ovidiu Vezure (cello).
Este ”un mod de culturalizare a elevilor liceului nostru și tinerilor studenți ai Universității ”Constantin Brâncuși””, după cum declară directorul Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, doamna prof. dr. Ana-Daria Ionescu-Haidău.
15 ianuarie 2016, la Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”
Sub atenta și minuțioasa organizare a domnului Ion Cepoi, de Ziua Culturii Naționale a fost celebrat și marele poet al neamului românesc, Mihai Eminescu. Programul a cuprins cuvântul de deschidere al domnului Ion Cepoi, urmat de cel al vice-președintelui Consiliului Județean Gorj, domnul Ciprian Florescu și cel al vice-primarului, domnul Adrian Tudor. A continuat cu înmânarea unor distincții personalităților gorjene care, de-a lungul timpului, și-au adus contribuția în acest domeniu de activitate, punându-și amprenta fie prin munca de teren, de cercetare, fie prin publicații, fotografii și prezența constantă la astfel de evenimente.
Prezentă la acest eveniment a fost și prof. dr. Ana-Daria Ionescu-Haidău, directorul Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, însoțită de prof. Cristina Ploscariu, specializarea arte vizuale.
Ca răspuns la invitația domnului profesor Stelian Florescu, consultant artistic al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”, în încheierea activității, publicul a vizionat un scurt program artistic al elevelor specializării canto clasic, Elvira Bolovan, clasa prof. Olimpia Bălășoiu și Sandra Bărănescu, clasa prof. Alina Mateciuc, de la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, acompaniate la pian de profesorii Liliana Ștefănescu și Viorel Marinescu, care au interpretat piese pe versurile lui Mihai Eminescu, precum și al unui grup de copii de la Palatul Copiilor care, de asemenea, au încântat publicul cu piese pe versurile lui Mihai Eminescu.
Eugenia-Liliana Ștefănescu