132 de sechestre, înfiinţate de Fiscul gorjean

485

Aproape 10.000 de conturi ale datornicilor din Gorj au fost blocate în acest an de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Gorj, iar peste 100 de sechestre au fost dispuse asupra bunurilor mobile şi imobile.

Primele şapte luni ale lui 2014 au fost de bun augur pentru AJFP Gorj care a recuperat datorii de ordinul milioanelor de lei de la gorjenii restanţi. Potrivit legii fiscale modificate chiar anul acesta, ANAF poate bloca accesul la banii din conturi (fie că este vorba de un cont curent atașat la cardul de salariu, fie că este un simplu cont bancar) doar dacă, în prealabil, s-a trimis la domiciliu sau la sediul social o somație de plată, iar de la primirea somației și până la poprirea banilor din cont au trecut 30 de zile.
Gorjenii care se ştiu cu datorii trebuie să se grăbească să le achite dacă nu vor să figureze pe lista neagră a datornicilor, iar Fiscul să le pună poprire pe conturi sau să le execute silit diverse bunuri. Astfel, potrivit Gabrielei Nălbitoru, purtător de cuvânt al AJFP Gorj, Fiscul a înfiinţat în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2014, un număr de 2.193 de popriri pe veniturile terţilor pentru creanţe în valoare de 24.774.100 lei, dar şi alte 9.908 popriri asupra disponibilităţilor bancare pentru creanţe în valoare de 6.884.273 lei. „În urma acestor popriri, am încasat suma de 3.807.000 lei din popriri terţi, dar şi suma de 2.772.530 lei din popriri pe conturile bancare. În aceeaşi perioadă, au fost înfiinţate 107 sechestre asupra bunurilor mobile în valoare de 5.704.867 lei, şi 25 de sechestre asupra bunurilor imobile în valoare de 1.911.010 lei”, a precizat reeprezentanta AJFP Gorj

Datornicii, somaţi cu 30 de zile înainte
Din luna martie a acestui an, Fiscul nu mai poate pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor, pentru stingerea creanţelor fiscale, fără să-i înştiinţeze în prealabil. Noile reglementări stabilesc că pentru stingerea creanţelor fiscale, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor doar la împlinirea termenului de 30 de zile de la data la care au comunicat acest lucru contribuabililor, adică data comunicării somaţiei. Până acum, lucrurile funcţionau diferit, mai întâi fiind blocate conturile şi de abia după aceea fiind înştiinţaţi contribuabilii.
Totodată, în Codul de procedură fiscală se stabileşte că sunt supuse executării silite prin poprire “orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente”. De asemenea, sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi numai în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.
Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, şi respectiv până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.