Astăzi se împlinesc 131 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie ofițer din Armata Română, care și-a dat viața pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Căzând eroic în fruntea plutonului său la Mărășești, pe 22 august 1917, Ecaterina Teodoroiu a devenit un simbol al curajului și jertfei pentru țară.
În această zi, autoritățile locale și județene din Târgu Jiu organizează un moment evocator dedicat „Eroinei de la Jiu”, iar Muzeul Județean Gorj păstrează vie memoria sa la Casa Memorială din cartierul Vădeni.
„ ̦ ̆̆
̆ ̦ , , ̦ , ̦.
̦ ̦ ̆̆, , ̆̆ , , ̂ ̦̆ ̆ ̆, ̂ ̦ ̦ ̦ . ̂ ̆ ̦ ̦, ̦ ̦ ̂ ̆.
̆ ̦ ̆̆ ̆, – ̦̦̂̆ ̂ ̦ ̦ : – ̂ ̦ ̦ ̂ , ̂ , ̦ ̂ ̆, , ̂̆ , ̦ , ̆ – – .
̆ , , ̦ ̆ ̦ ̦ ̆ .
() –
()
() ()
̦
() .
. .
̆ ̆
, ̆ ”.
Cătălina a urmat cursurile școlii româno-germane din Târgu Jiu, iar mai târziu s-a mutat la București pentru a deveni învățătoare, urmând în paralel și cursuri de infirmieră.
„Avea să participe, atât în calitate de infirmieră, cât şi în calitate de voluntar în rândurile Armatei Române, la epopeea anilor 1916-1917, luând parte la bătălia de la Podul Jiului din data de 14 octombrie 1916, şi, ulterior, ca voluntar, la luptele desfășurate la: Răşina, Tunşi, Brătuia, fiind rănită în luptele de la Filiaşi.
Avea să se jertfească pilduitor în vara anului 1917, în fruntea companiei pe care o comanda, în seara zilei de 22 august 1917, când a fost rănită mortal în timpul unei confruntări din cadrul bătăliei de la Mărăşeşti.
Înmormântată, iniţial, în apropierea frontului, în localitatea Fitioneşti, judeţul Vrancea, trupul Ecaterinei Teodoroiu a fost exhumat şi adus, cu onoruri militare, la Târgu-Jiu, unde a fost reînhumat în centrul orașului, în faţa Catedralei ortodoxe, în iunie 1921, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Revoluţiei de la 1821.
«Învingători să vă mai văd odată, și întotdeauna eroi, eroi să fiți» era determinarea pe care a avut-o mereu tânăra noastră gorjeancă prin care a dat speranță și curaj camarazilor ei de pe câmpul de luptă.
Pentru ei și pentru toți cei care au supraviețuit a rămas drept simbol al curajului, «Eroina de la Jiu»”, potrivit Consiliului Județean Gorj.
Casa în care s-a născut Cătălina, și chiar o parte din obiectele pe care familia le folosea în viața de zi cu zi, se păstrează intacte și astăzi prin grija celor de la Muzeul Județean Gorj.
În fiecare an, la Casa memorială din cartierul Vădeni al municipiului Târgu Jiu, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” marchează nașterea Ecaterinei Teodoroiu prin diferite evenimente culturale.
I.I.