13 hectare de teren, afectate de incendii de vegetaţie uscată

291

În acest sfârşit de săptămână, subunităţile operative ale ISU Gorj au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată, în urma acestora fiind afectate aproximativ 13 hectare de teren. Incendiile au avut loc în Motru, Bumbeşti-Jiu, Plopşoru şi Cătunele. Cauza probabilă a acestor incendii a fost „Facăra – focul deschis”.

Reprezentanţii Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj recomandă respectarea unor minime reguli pentru prevenirea incendiilor în contextul desfăşurării de către cetăţeni a unor activităţi specifice anotimpului. „Activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;  incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului”, se arată în comunicatul de presă transmis de către ISU Gorj.
Având în vedere prognozele meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, referitoare la intensificări ale vântului pentru perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj va relua activităţile de informare şi conştientizare a populaţiei asupra condiţiilor prevăzute de lege pentru arderea miriştilor şi vegetaţiei ierboase, asupra riscurilor generate de incendierea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole şi a măsurilor de prevenire care se impun, precum şi a sancţiunilor aplicabile în cazul încălcării prevederilor legale.
Andrada Bărăitaru

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here