12.000 de litri de apă minerală, verificată de comisarii CJPC Gorj

539

Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au verificat în perioada 26 mai-2 iunie aproximativ 12.000 de L de apă minerală naturală. Acţiunile de control s-au desfăşurat pe raza judeţului Gorj în localităţile Târgu-Jiu, Turburea, Schela, Polovragi, fiind verificate atât depozite en-gross, cât şi puncte de comercializare en-detail.

Conform programului de control aferent trimestrului II al acestui an, aprobat de Preşedintele ANPC, comisarii din cadrul CJPC Gorj au desfăşurat acţiuni tematice de control privind respectarea prevederilor legale a modului de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor de izvor şi a apelor naturale.
“A fost controlată cantitatea totală de 11.969 L ape minerale naturale la un număr de 27 operatori economici, fiind constatate abateri la un număr de 21 operatori economici. Având în vedere deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 12 amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.500 lei şi 9 avertismente.
Acţiunile de control s-au desfăşurat pe raza judeţului Gorj în localităţile Târgu-Jiu, Turburea, Schela , Polovragi, fiind verificate atât depozite en-gross, cât şi puncte de comercializare en-detail”, a precizat Mădălin Giurcău, comisarul-şef al CJPC Gorj.
Comisarii au urmărit mai multe aspecte, precum: starea ambalajelor şi calitatea acestora (integritate, etanşeitate) astfel încât să nu fie permisă modificarea calităţii iniţiale a produsului. Un alt aspect foarte important verificat de către inspectori a fost acela privind încadrarea în volumul net declarat, încadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producători; încadrarea în parametrii de calitate.

Sfaturi care să vină în ajutorul consumatorilor
Şeful CJPC Gorj dă şi câteva sfaturi pentru consumatori, pentru a şti ce trebuie să verifice înainte de a cumpăra acest gen de produse. “Nu cumpăraţi ape minerale cu ambalaje neetanşe; nu achiziţionaţi produse depozitate la temperaturi mai mari decât cele impuse de producători şi menţionate pe etichetă sau ambalaj.
Refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, la cumpărarea produselor solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea aproba în cazul în care, în mod justificat doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs. Ţineţi seama de faptul că numai apa necarbogazoasă (plată) şi cu o mineralizare de maximum 500 mg/l („oligominerală” sau “slab mineralizată”) poate fi folosită la prepararea hranei sugarilor; nu confundaţi termenii „minerală” cu „carbogazosă”; în general, apele minerale naturale au un conţinut de săruri minerale diferit de cel al apei potabile din reţea. Aveţi în vedere faptul că apele cu conţinut de dioxid de carbon au un pH mai mic (aciditate sporită)”, ne-a informat Giurcău.
Aceeaşi regulă se aplică şi la băuturile răcoritoare, sucuri din fructe, pentru a evita unele probleme este indicat să citim cu atenţie lista ingredientelor şi să nu cumpărăm produsul dacă pe ambalaj sau etichetă există ilustraţii de fructe care nu se regăsesc în lista ingredientelor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here