12.000 de cai din Gorj, verificaţi de SIDA

154

12.000 de cabaline vor fi testate de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj pentru a depista boala, anemia infecţioasă cunoscută sub denumirea de „SIDA a cailor”. Până în momentul de faţă au fost recoltate 2500 de probe pentru depistarea bolii, însă din fericire nu a fost descoperit niciun caz de acest gen. Animalele infectate cu această boală vor fi sacrificate iar proprietarii vor fi despăgubiţi.

Reprezentanţii DSVSA Gorj alături de reprezentanţi ai mai multor instituţii au realizat o acţiune pentru eradicarea cazurilor de SIDA la cai. “Ca măsură de prevenire a apariţie de noi focare de anemiei infecţioasă şi de răspândire a bolii recoltăm sânge la toate cabalinele din judeţul Gorj, în număr de aproape 12 mii. Deja suntem într-o perioadă în care am recoltat peste 2500 de probe de sânge, am analizat peste 1500 toate sunt negative. Rolul acestei acţiuni de a depista boala anemia infecţioasă cât mai rapid, metodele sunt urgente atunci când se depistează un focar, animalul se scoate din efectiv şi merge către sacrificare la un abator. Animalul concomitent cu scoaterea din efectiv se evaluează de mai multe instituţii la care participăm şi noi la această evaluare. Se stabileşte suma de despăgubire, proprietarul este despăgubit pentru a putea să îşi cumpere un alt animal”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

„În România nu se consumă carne de cal, noi furnizăm această carne pe piaţa europeană”
Deşi românii nu consumă carne de cal, sunt buni importatori pe piaţa europeană. “Nu este o boală care se poate transmite la om, este o boală a comerţului, România aşa cum ştiţi este un mare crescător de animale. Nu se consumă carne de cal la noi asta este foarte bine, însă suntem furnizori de carne de cal pe piaţa europeană. Anemia infecţioasă este problema calului”, a mai spus Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.
Anul trecut la nivelul judeţului Gorj au fost depistate nouă focare de anemie, iar caii respectivi au fost dirijaţi spre abatorizare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here