114 apicultori gorjeni primesc sprijin financiar prin Programul Naţional Apicol

357

Autorităţile centrale au lansat un Program Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019. Astfel, apicultorii gorjeni au putut depune cereri de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj până pe 15 august.

Cu ajutorul acestui Program, apicultorii din Gorj pot primi un sprijin financiar pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colector de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci şi de familii de albine. Beneficiarii Programului sunt: apicultorii (persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pentru acţiunile – combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raţionalizarea transhumanţei, măsuri de asistenţă pentru repopulare a şeptelului apicol; cooperativele agricole recunoscute conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori. Obiectivul Programului îl constituie îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin: acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru achiziţionarea de: medicamente  pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci, şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral; acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.

Finanţări la Gorj de peste 170.000 de lei
“Până la termenul limită din 15 august, la APIA Gorj s-au primit 114 cereri de la apicultori din cam toate localităţile judeţului, valoarea totală a sprijinului fiind de 171.449,03 lei. Cam toate măsurile sunt accesate, dar incidenţă face măsura cu achiziţionarea de medicamente pentru combaterea varoozei şi nosemozei”, a declarat Mihai Versin, directorul adjunct al APIA Gorj. Valoarea sprijinului financiar alocat Programului Naţional Apicol pentru perioada 2017-2019, este de  97.626 mii lei, din care suma de 48.813 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene nr. 1102 din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, distribuită astfel: pentru anul 2017 – 32.542 mii lei; pentru anul 2018 – 32.542 mii lei; pentru anul 2019 – 32.542 mii lei.
Izabella Molnar

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here