11 pacienţi, rezistenţi la tratamentul de tuberculoză

213

Studii recente relevă niveluri alarmante ale cazurilor de tuberculoză rezistentă la tratament. Astfel de bolnavi există şi la noi, 11 dintre ei fiind internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. La nivelul judeţului nostru, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, în primul semestru al acestui an au fost depistate şi confirmate 283 de cazuri noi de tuberculoză.

Principala sursă de infecţie tuberculoasă este reprezentată de persoana bolnavă de tuberculoză, de regulă localizată pulmonar, care elimină bacili tuberculoşi, cel mai frecvent prin tuse şi expectoraţie, dar şi prin strănut, vorbit şi aşa mai departe. O sursă de infecţie lăsată netratată va infecta, în medie între 10 şi 15 persoane în fiecare an, iar dintre persoanele infectate un procent de 5-10% vor dezvolta boala. Aşa se face că numărul cazurilor noi este în continuă creştere. Direcţia de Sănătate Publică Gorj monitorizează situaţia îmbolnăvirilor, iar la capitolul tuberculoză, în primele şase luni ale acestui an au fost depistate 283 de cazuri noi. “În primul semestru al acestui an avem 283 de cazuri noi de tuberculoză, depistate în rândul persoanelor de peste 15 ani. Dintre acestea, 106 provin din mediul urban şi 177 din mediul rural”, a precizat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Pacienţi chimiorezistenţi
Deşi, de regulă, tuberculoza este o boală care se tratează, ea rămâne o problemă epidemiologică în aproape întreaga lume. Mai mult decât atât, există cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament, astfel de pacienţi fiind internaţi şi la Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. “La ora actuală avem un total de 139 pacienţi. Din cei 139 de bolnavi, 84 au TBC, 11 dintre ei fiind chimiorezistenţi”, a confirmat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Merită amintit faptul că managerul Tiberiu Tătaru, alături de echipa sa, luptă împotriva acestei boli prin campaniile derulate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, dar şi prin Simpozionul Internaţional “Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, pe care îl organizează de trei ani încoace, în luna aprilie.

Diagnosticarea precoce, de o importanţă majoră
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog. Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here