11 miliarde din dosarul “Motorina”, aşteptaţi în contul SNLO

126

DeschidereLa începutul lunii viitoare, în contul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO) trebuie să intre aproape 11 miliarde de lei vechi, banii pe care firma Licater SRL din Moldova Nouă, cea implicată direct în dosarul “Motorina” de la Baza de Aprovizionare Rovinari, îi datorează unităţii miniere.

 

Firma se află deja în insolvenţă dar magistraţii Tribunalului Caraş-Severin au decis, pe la începutul lui mai, că suma datorată de firma acuzată de eliberarea de file CEC fără acoperire să fie restituită în maxim 30 de zile societăţii gorjene. Termenul se apropie de final asta în timp ce contul SNLO este încă gol.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia prin Baza de Aprovizionare Rovinari a câştigat pe data de 2 mai procesul intentat firmei Licater SRL cu sediul în Moldova Nouă, care a încercat să înşele societatea gorjeană după ce a achiziţionat de aici motorină de aproape 11 miliarde de lei vechi. Pentru recuperarea prejudiciului, SNLO-ul s-a adresat pe data de 10 martie anul acesta instanţei Tribunalului Caraş-Severin pentru recuperarea banilor. În doar două termene instanţa de judecată a dat câştig de cauză SNLO-ului în procesul iniţiat de fostul director al Bazei de Aprovizionare, Iustin Moţa. Astfel, instanţa decide pe 2 mai să admită “cererea formulată de reclamantul creditor Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA Târgu-Jiu împotriva pârâtului S.C. Licater SRL Moldova Nouă”. De asemenea, “somează pârâtul să plătească reclamantului debitul în sumă de 1.079.998,48 lei în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei ordonanţe. Obligă pârâtul să plătească reclamantului suma de 39,5 lei cheltuieli de judecată”.

Iunie, luna plăţii

snlo docPotrivit hotărârii judecătoreşti care, se pare, că nu a mai fost atacată cu cerere în anulare de către debitor, ar trebui ca firma din Moldova Nouă să achite datoria către SNLO cel târziu până la începutul lunii viitoare. Nu se ştie însă cum se va face asta, în lipsa banilor bunurile societăţii fiind singurele care pot fi transformate în bani, dar procedura durează. Apoi, cu siguranţă, firma mai are şi alţi creditori care îşi aşteaptă banii, administratorul plângându-se înainte de începerea procesului că a intrat în blocaj financiar ca urmare a altor parteneri de afaceri afectaţi de criză. În ce priveşte SNLO, societatea s-a spălat pe mâini aşteptând ca Iustin Moţa să recupereze toţi banii, acesta deţinând din acest motiv o funcţie de conducere în cadrul societăţii miniere. În ce priveşte dosarul “Motorina” ancheta continuă fără vreun răspuns din partea anchetatorilor.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here