11 focare de pestă porcină, confirmate în Gorj

7278
În data de 27.08.2019 Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat diagnosticul de pestă porcină africană prin identificarea genomului viral în probele recoltate la porcii din doua gospodării din comuna Ionesti, sat Iliesti, respectiv municipiul Târgu Jiu.
In prezent avem confirmate un număr de 11 focare, care evolueaza in localitatile Crușeț, Runcu, Branesti, Ionesti, Târgu Jiu.
Gospodăriile infectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatatiilor. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.
Întrunit în data de 29.08.2019, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Gorj a aprobat Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și delimitarea zonelor de restricții, respectiv o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarelor, urmând a fi instituite filtre rutiere.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare, urmând a fi stabilite posibila origine a bolii, precum și eventualele exploatații de contact.
DSVSA Gorj solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boala trebuie anunțata imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevazute în legislație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here