11 elevi de la Strâmba-Jiu, băgaţi în spital de vaccinul împotriva difteriei şi tetanosului

547

După ce mai mulţi elevi din Argeş şi Bacău au ajuns la spital pentru că imediat ce li s-a administrat vaccinul împotriva difteriei si tetanosului, au acuzat stări de vomă, ameţeli, frisoane şi o amorţeală a braţului în care li s-a făcut injecţia, 11 elevi din Gorj au fost internaţi din cauza aceluiaşi vaccin. Este vorba despre copii cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani, elevi de clasa a VIII-a la Şcoala Generală Strâmba Jiu. Ei au ajuns miercuri seara la Spitalul Orăşenesc Turceni, unde au fost puşi la perfuzii şi au fost supravegheaţi pe tot parcursul nopţii.

Nu mai puţin de 11 copii, elevi de clasa a VIII-a, au fost aduşi la Spitalul Orăşenesc Turceni, miercuri seara, cu simptome alergice. Acestora le fusese administrat vaccinul împotriva difteriei şi tetanosului, care face parte din programul naţional de imunizare. Imediat ce au ajuns la spital, au fost puşi pe perfuzii şi tratament. “Copiii au ajuns la noi miercuri seara. Sunt 11 elevi de clasa a VIII-a, de la Şcoala Generală Strâmba Jiu, Turceni, cu vârste între 14 şi 15 ani. Cu toţii prezentau reacţii adverse la vaccinul DTP. Aveau prurit în zona gâtului şi se plângeau de mâncărimi. Au fost puşi la perfuzii şi li s-a administrat tratament cu hemisuccinat de hidrocortizon, Prenisol, Dicarbolin, Claritin, Romergan, Peritol şi altele”, a explicat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Externaţi după o noapte de tratament
Din fericire, starea copiilor s-a îmbunătăţit pe parcursul nopţii, astfel că medicii de la Turceni au decis să-i externeze joi dimineaţa. “Starea lor a început să se îmbunătăţească la scurt timp după ce le-a fost administrat tratamentul, iar dimineaţa dispăruseră simptomele, astfel că toţi cei 11 elevi au fost externaţi. Nu li s-a recomandat tratament la domiciliu, considerându-se că sunt complet refăcuţi”, a confirmat Dragoş Haţegan, managerul Spitalului Orăşenesc Turceni.

Anchetă DSP la Turceni
Tot joi dimineaţa, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj s-a deplasat la Turceni pentru a face verificări în cadrul vaccinării cu probleme. “Un echipaj format din medic şi inspector din cadrul DSP Gorj s-a deplasat la Turceni unde se efectuează cercetări privind cazul celor 11 elevi ajunşi la spital după ce le-a fost administrat vaccinul DTP”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Cazuri similare s-au petrecut, în cursul acestei săptămâni, şi în judeţele Bacău şi Argeş, acolo reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică anchetând asistentele care au administrat vaccinurile elevilor. Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate la nivelul judeţului Gorj, voci din rândul părinţilor acuzând şi modul brutal în care se efectuează vaccinările şcolare, mulţi elevi fiind efectiv traumatizaţi de felul în care acţionează cadrele medicale.

Două loturi de vaccin diftero-tetanic, retrase de la utilizare

Ministerul Sănătăţii a decis oprirea de la utilizare a două loturi de vaccin diftero-tetanic după ce au fost înregistrate 53 posibile reacţii adverse post- vaccinare (RAPI) în mai multe judeţe, dintre acestea 41 de cazuri fiind vaccinate cu două loturi de vaccin achiziţionate în anii 2013-2014.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare. În urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate un număr de 53 posibile reacţii adverse post—vaccinare (RAPI) în 5 judeţe. Din aceste 53 cazuri, un număr de 41 cazuri au fost vaccinate cu 2 loturi de vaccin achiziţionate în anii 2013 şi 2014. Toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare. Pentru a se exclude problemele de calitate ale produsului vaccinal, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor 2 loturi identificate de la utilizare până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate care va fi efectuată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.
Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post – vaccinare normale: reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here