11 dosare penale în primele două săptămâni de campanie

177

Prima jumătate a campaniei electorale s-a derulat fără evenimente deosebite în judeţul Gorj, au anunţat ieri reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj. La nivelul judeţului Gorj, în aceste prime două săptămâni ale campaniei au fost sesizate 23 de situaţii reprezentând posibile încălcări ale legii electorale. Şapte dintre acestea nu s-au confirmat iar în 11 cazuri poliţiştii au întocmit dosare penale şi efectuează cercetări pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii judiciare a suspecţilor.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Gorj, din punct de vedere al asigurării măsurilor de ordine şi siguranţă publică, prima jumătate a campaniei electorale s-a derulat în judeţul Gorj, fără a fi înregistrate evenimente deosebite. Astfel, în primele două săptămâni ale campaniei electorale, la nivelul judeţului nostru au fost sesizate 23 de situaţii reprezentând posibile încălcări ale legii electorale, dintre care 7 în mediul rural şi 16 în mediul urban. În 11 cazuri, oamenii legii au întocmit dosare penale iar doi dintre suspecţii cercetaţi au fost reţinuţi 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de şantaj. „Echipele de cercetare constituite din poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au efectuat verificări cu privire la sesizări şi au constatat că 7 cazuri, aspectele semnalate nu se confirmă. Referitor la celelalte 16 incidente sesizate, 5 au fost fapte de natură contravenţională, pentru care poliţiştii au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 1.200 lei. În celelalte 11 cazuri, având în vedere faptul că au fost sesizate fapte de natură penală, poliţiştii au întocmit dosare penale şi efectuează cercetări pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii judiciare a suspecţilor. Pe parcursul cercetărilor, faţă de 2 dintre suspecţii cercetaţi, poliţiştii au dispus măsura reţinerii pe timp de 24 de ore pentru comiterea infracţiunii de şantaj”, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. De cele mai multe ori, poliţiştii au fost chemaţi să cerceteze cazuri legate de distrugerea afişajului electoral. „În ceea ce priveşte frecvenţa faptelor contravenţionale şi penale, până acum, cele mai întâlnite situaţii au fost cele care privesc afişajul electoral – incluzând aici distrugerea, deteriorarea sau sustragerea materialelor de campanie. Este vorba de 12 din totalul situaţiilor semnalate, ceea ce reprezintă 75 %”, a precizat Daniel Tică.

Campania electorală pentru parlamentare, mai liniştită decât cea de la locale
Numărul de infracţiuni şi contravenţii înregistrat în această primă jumătate a campaniei electorale este mult mai redus, comparativ cu alegerile locale din acest an, când în aceeaşi perioadă – în primele două săptămâni de campanie, erau deja înregistrate 33 de sesizări. De altfel, la nivelul judeţului Gorj au fost luate toate măsurile pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor parlamentare. „Peste 1.200 de poliţişti, jandarmi, lucrători ai I.S.U. Gorj şi angajaţi ai altor structuri ale M.A.I. sunt mobilizaţi în vederea desfăşurării scrutinului electoral în condiţii de linişte şi legalitate. Structurile aparţinând M.A.I. vor prelua paza secţiilor de votare în ziua de 8 decembrie 2012, începând cu ora 18:00. Conducerea Inspectoratului de Poliţe Judeţean Gorj asigură cetăţenii că poliţiştii vor acţiona cu fermitate, echidistanţă şi maximă atenţie şi în următoarele două săptămâni ale campaniei electorale”, a mai precizat Daniel Tică. Reamintim că pe raza judeţului Gorj au fost organizate 325 de secţii de votare, dispuse în 289 de locaţii, paza lor urmând a fi asigurată de 400 de poliţişti, 122 jandarmi, 216 lucrători ISU Gorj şi cadre de la alte structuri ale M.A.I. În ziua votului, peste 400 de poliţişti şi jandarmi ai unităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţul Gorj, vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale şi vor fi în permanenţă pregătiţi să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru. Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, în preziua şi în ziua alegerilor, vor fi constituite echipe operative formate din poliţişti care vor efectua cercetări în scopul soluţionării unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu procesul electoral. Poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte legea şi să anunţe prin S.N.U.A.U. 112 sau la unităţile de poliţie orice faptă prin care se încalcă legea.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here