Odată cu apariţia în spaţiul mediatic a problemelor legate de situaţia dezinfectanţilor furnizaţi unităţilor spitaliceşti de către firma Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, încă de săptămâna trecută, demararea unor controale mixte împreună cu Inspecţia Sanitară de Stat şi Serviciile de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică. Deocamdată la Gorj, verificările nu au început, însă managerii tuturor spitalelor din judeţ au primit dispoziţie să facă analize ale dezinfectanţilor folosiţi.
Managerii spitalelor din Gorj au dispus la sfârşitul săptămânii trecute recoltarea de probe din dezinfectanţii folosiţi, pentru a fi stabilită eficienţa acestora după ce în spaţiul public a apărut notificarea că dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma nu sunt eficienţi, gradul de diluare al acestora fiind unul ridicat. În cadrul controalelor care încă la Gorj nu au fost demarate, urmând a fi începute în zilele următoare de către serviciile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, vor fi ridicate probe din dezinfectanţi pentru a fi trimise la testare în vederea stabilirii eficienţei acestora. De asemenea, în cadrul aceloraşi controale, se vor recolta probe separat şi vor fi trimise la laboratoare pentru a se verifica dacă toate concentraţiile înscrise pe etichetă sunt în concordanţă cu conţinutul.
Până în prezent, la toate unităţile sanitare din judeţ care utilizează dezinfectanţi achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma s-a verificat prin autocontrol, la nivelul laboratorului fiecărui spital, eficienţa acestora. “Nu am început încă verificările. Aşteptăm videoconferinţa de mâine (n.r. astăzi) şi abia apoi vom demara controalele şi vom recolta probe. Până în prezent, spitalele şi-au făcut propriile analize, urmând ca acestea să fie trimise la Ministerul Sănătăţii. Toate spitalele din Gorj, cu excepţia Spitalului Municipal Motru folosesc dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma”, a declarat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
În aşteptarea rezultatelor…
Potrivit şefului DSP Gorj, în afară de Spitalul Municipal Motru, probe ale dezinfectanţilor s-au recoltat la unităţile spitaliceşti din Turceni, Târgu-Jiu, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Bumbeşti-Jiu, Novaci şi Dobriţa. Toate aceste probe sunt în lucru, urmând ca la definitivarea rezultatelor, acestea să fie trimise către Ministerul Sănătăţii. Încă un set de probe de la spitalele menţionate mai sus vor fi recoltate de către specialiştii DSP Gorj. “Am recoltat şi noi probe şi aşteptăm rezultatele. Încă se lucrează la ele”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Tiberiu Tătaru.
Probe ale dezinfectanţilor furnizaţi de compania Hexi Pharma au fost recoltate şi la Rovinari. “În urma unei circulare care a ajuns şi la unitatea noastră, am recoltat în zilele de 28 şi 29 aprilie probe din dezinfectanţii folosiţi. La noi, analizele au ieşit bune, dar aşteptăm să vină şi cei de la Sanepid să recolteze din aceleaşi zone şi să le analizeze în laboratoarele proprii. Miercuri vom trimite către Ministerul Sănătăţii rezultatele analizelor efectuate de noi. Firma Hexi Pharma ne furnizează dezinfectanţi de anul trecut”, a declarat directorul medical al Spitalului Rovinari, Ligioara Ivănescu.
Calitatea şi concentraţia produselor dezinfectante folosite în spitale este esenţială pentru prevenirea şi controlul infecţiilor nosocomiale. Hexi Pharma livrează produse biocide către 300 de unităţi spitaliceşti din ţară.
Izabella Molnar