1000 de copii din mediul rural din județul Gorj vor primi Prima Carte pentru acasă

1214

Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” aduce resurse în grădinițe și formează profesori pentru creșterea calității educației preșcolare în județ. Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste”. 1000 de copii din mediul rural din județ vor primi, în perioada următoare, Prima Carte, iar în 11 grădinițe din cele mai defavorizate comunități din Gorj vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici – acasă și la grădiniță.

„Fiecare copil merită o poveste” este un program reglementat la începutul acestui an printr-un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale, reprezentând o premisă a asumării unui set de acțiuni comune, care să faciliteze dezvoltarea de politici publice eficiente în domeniul creșterii accesului la educație timpurie de calitate al copiilor din familii defavorizate. Programul va fi lansat astăzi la Târgu-Jiu, când vor avea loc mai multe întâlniri: o sesiune de formare cu profesorii din învățământul preșcolar – metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, vor deveni ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului, pentru toți cei aproximativ 500 de profesori de învățământ preșcolar din județ; o sesiune de informare cu directorii unităților școlare care au în structură învățământul preșcolar din Gorj, pe tema importanței facilitării accesului la cărți potrivite vârstei și la lectură pentru copiii ce provin din medii defavorizate; un training centrat pe literație cu profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural care vor beneficia de centrele de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de OvidiuRo.

Calitatea educației crește
,,Inspectoratul Școlar Jude-țean Gorj în parteneriat cu Asociația OvidiuRo va implementa Programul Fiecare copil merită o poveste în toate grădinițele din județul Gorj. Marți, 7 mai 2019, va fi realizată de către membrii Asociației OvidiuRo o sesiune de informare a directorilor unităților școlare care au în subordine învățământ preșcolar. De asemenea, 48 de profesori metodiști și responsabili de cercuri pedagogice vor participa la sesiunea de formare de formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului. Profesorii formatori vor pregăti toți profesorii pentru învățământ preșcolar din județul Gorj, în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate. Ne bucură faptul că, în urma implementării acestul program va crește calitatea educației preșcolare ” declară prof. dr. Marcela Mrejeru, inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean Gorj. „După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Având și susținerea Ministerului Educației, printr-un parteneriat dedicat programului, intenționăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe”, declară și Maria Gheorghiu, cofondator Asociația OvidiuRo. Programul a fost lansat în luna septembrie 2018 și va ajunge, până la finalul lui 2019, în fiecare dintre județele țării. În total, „Fiecare copil merită o poveste” va duce, la nivel național, un mix de intervenții constând în: (1) 500 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolare (2) formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și (3) distribuirea a 100.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte”.
A.STOICA

Scurt istoric al intervențiilor în județul Gorj:
Intervențiile OvidiuRo pentru creșterea calității educației preșcolare în județul Gorj au început în anul 2016, când programul Fiecare Copil în Grădiniță a fost transformat în program național prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate, moment în care am susținut, în colaborare cu instituțiile județene o sesiune de informare pentru directorii de școală, primarii și asistenții sociali din județ, cu scopul diseminării procedurilor de implementare.S-a continuat cu Caravana Fiecare Copil la Grădiniță 2016, caravană de lectură în zonele rurale defavorizate: Polovragi, Albeni, Telești, Baia de Fier, Bălești. De asemenea, în 2017 au fost organizate Ateliere de Vară Șotron în localitățile Târgu-Jiu și Novaci.

Despre Asociația OvidiuRo
Misiunea Asociației OvidiuRo este ca fiecare copil sărac să beneficieze de educație timpurie de calitate și să devină, astfel, un membru activ al societății românești. Începând cu anul 2010, OvidiuRo a implementat, în parteneriat cu Ministerul Educației, programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță (FCG). Programul încuraja accesul și prezența la grădiniță a copiilor din familii defavorizate printr-un set de intervenții având ca mecanism central tichetul social pentru grădiniță, în valoare de 50 de lei/lună, condiționat de prezența zilnică. La finalul anului 2015, eficacitatea programului pilot a determinat Parlamentul României să extindă mecanismul (stimulentul educațional) la nivel național, prin Legea nr. 248/2015. Odată cu intrarea în vigoare a Legii Fiecare Copil în Grădiniță, în februarie 2016, OvidiuRo a continuat să fie prezent la firul ierbii, în cele mai sărace comunități, unde una dintre cele mai întâlnite probleme identificate a fost lipsa cărților și a resurselor educaționale de calitate din grădinițele rurale. Au urmat așadar o serie de proiecte care au adus cărțile și literația mai aproape de copii, părinți și profesori: caravane de citit (Caravana Fiecare Copil în Grădiniță 2016, Caravana Poftă de Carte 2017, Caravana Fiecare Copil Merită o Poveste 2018), Ateliere de vară sau centre de lectură și științe Povești sub Lupă, toate susținute de formări pentru profesorii – voluntari participanți la proiecte.În septembrie 2018, OvidiuRo a lansat Fiecare copil merită o poveste – un program pilot de stimulare a lecturii în grădinițe și acasă și de dezvoltare a vocabularului, ce aduce în fiecare din județele țării o serie de intervenții deja testate și care s-au dovedit a fi necesare și de impact, astfel încât copiii din medii rurale și urbane defavorizate să aibă șansa unui start corect la școală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here