100 de tehnicieni din minerit vor deveni specialiști în meserii verzi

2019

RenewAcad, Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie, și OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, și-au unit forțele pentru a înființa un centru de pregătire la Târgu Jiu, cu scopul de a susține reconversia profesională a tehnicienilor din minerit.

În acest centru, pe 4 decembrie 2023 a debutat primul curs din cadrul proiectului RenewAcad – Târgu Jiu, prin care 100 persoane din minerit vor obține specializarea de ănstalator pentru sisteme fotovoltaice solare. Proiectul care a început în această săptămână este finanțat de către OMV Petrom și este implementat și cu sprijinul Fundației Șanse Egale și al RESS – Renewable Energy School of Skills, cea mai mare rețea de centre de pregătire pentru surse regenerabile din România. ,,Tranziția către economia verde nu poate fi realizată fără specialiști care să stăpânească cele mai noi tehnologii în domeniu. Prin strategia noastră pentru anul 2030, vom investi aproximativ 3,7 miliarde de euro pentru a asigura energie mai curată, pentru o viață mai bună. Suntem în curs de a dezvolta o capacitate instalată de fotovoltaice de peste 1 GW, reprezentând peste 10% din capacitatea solară estimată a României.
Prin colaborarea cu CE Oltenia, vom construi parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 450 MW. Contribuim astfel la reducerea emisiilor și la crearea unei noi industrii, mai sustenabile, în Oltenia”, a declarat Ionuț-Cristian Ciubotaru, vicepreședinte Business Development, Downstream Gas & Power în cadrul OMV Petrom.
Inițiativa de reconversie profesională a minerilor din Valea Jiului către zona regenerabilelor, derulată de RenewAcad, va continua și 2024, cu încă 100 de persoane.
Din anul 2019 și până în prezent, RenewAcad a fost implicat în introducerea de noi standarde ocupaționale și de meserii și în pregătirea a peste 10.000 de profesioniști pentru tranziția energetică. ,,RenewAcad este un proiect pe termen lung, implementat în mai multe faze, prima dintre ele fiind cea prezentată azi, care reprezintă o punte între educarea și formarea profesională în domeniul surselor regenerabile de energie a unui număr de peste 100 de angajați ai CE Oltenia. Programe ca acesta ne dau siguranța că România este pregătită pentru tranziția către un viitor mai verde”, a spus, la rândul său, Sebastian-Petre Enache, director al RESS – Renewable Energy School of Skills.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here