10 cupluri deja înscrise pentru căsătorii la Poarta Sărutului

427

casatorii-poarta-sarutului-2Poarta Sărutului din Parcul Central din Târgu-Jiu este simbolul iubirii pentru cuplurile de îndrăgostiţi care vor să-şi unească destinele sub aceasta în noaptea dintre ani. Şi în acest an, ca o tradiţie de nouă ani încoace, mai multe cupluri vor spune “Da!” în noaptea de Revelion chiar sub opera lui Constantin Brâncuşi.

Taxele pentru căsătoriile oficiate la cumpăna dintre ani chiar de edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, sub Poarta Sărutului au rămas aceleaşi. Astfel, doritorii trebuie să achite la casieria Primăriei o taxă de 400 de lei, iar depunerea actelor să se facă în intervalul calendaristic 19 – 23 decembrie. “Documentele necesare pentru oficierea acestor căsătorii sunt actele de identitate ale ambilor parteneri, original şi copie, certificatele de naştere în copie şi original, hotărârea de divorţ sau certificatul de deces în cazul persoanelor care nu sunt la prima căsătorie, timbrul fiscal de 2 lei, precum şi dovada achitării taxei de 400 de lei, dar şi certificatele medicale. Noutăţile Codului Civil sunt acelea că pe certificatele medicale trebuie să se specifice doar “se poate sau nu căsători”, iar cealaltă noutate constă în faptul că există o derogare prin care, oriunde în ţară, se pot căsători cupluri şi din afara localităţii alese. Astfel, toţi cei care vor să-şi pună pirostriile la Poarta Sărutului şi nu au domiciliul în Târgu-Jiu, ni se pot adresa şi noi vom da curs solicitărilor. Documentele se vor depunde personal de către soţi la Biroul de Stare Civilă”, a declarat Dan Laurenţiu, directorul Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu.

Alegerea bunurilor

Mai întâi, viitorii soţi vor completa o declaraţie prin care îşi dau acceptul pentru căsătorie, vor menţiona numele pe care îl vor purta după fericitul eveniment şi vor fi nevoiţi, conform noului Cod Civil, să aleagă regimul matrimonial al bunurilor. Astfel, ei pot opta pentru comunitate legală a bunurilor, adică bunurile dobândite în timpul căsniciei sunt bunuri comune, sau pentru bunuri separate. În acest caz, înainte de a veni la Starea Civilă, însurăţeii trebuie să meargă la un birou notarial pentru a obţine convenţia de separare a bunurilor. “Cuplurile trebuie să ştie că la un an după semnarea oricărei convenţii privind bunurile, ei o pot schimba. Astfel, fie vor trece la bunuri comune, fie la separarea acestora”, a precizat directorul DPCLEP Târgu-Jiu. Acesta a mai spus că la trecerea în anul 2011, la Poarta Sărutului, primarul de Târgu-Jiu a oficiat 20 de cununii civile, iar acum doi ani numărul lor a fost de 18. “Până acum, deşi nu a început perioada de înscrieri legală şi anume 19 – 23 decembrie, am primit telefoane prin care zece cupluri s-au înscris pentru oficierea cununiei în noaptea dintre ani. După oficierea propriu-zisă, mirii vor primi flori, şampanie şi un tort”, a adăugat Dan Laurenţiu.

Gratuităţi în zilele lucrătoare

Târgujienii care vor să-şi pună pirostriile în timpul săptămânii, în orarul de lucru al Primăriei Târgu-Jiu, nu trebuie să achite niciun fel de taxe, însă cei care vor să facă asta în week-end sau în zilele de sărbători legale, până la orele 14:00, vor plăti 100 de lei taxa de căsătorie, 30 de lei cea foto şi tot atât pentru cea video. De asemenea, taxa de căsătorie se dublează, ajungând la valoarea de 200 de lei, dacă soţii solicită oficializarea după orele 14:00 în zilele sfârşitului de săptămână. Totodată, cei care vor să-şi lege destinele în Parcul Central trebuie să scoată din buzunar suma de 400 de lei, indiferent de ziua aleasă, fie că este week-end sau zi lucrătoare, la fel ca şi pentru căsătoriile de Revelion.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here