1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului

487

După o alternanță amețitoare de soare și ploi, parcă pe nesimțite, ne trezim ușor somnoroși și ne dăm seama că vara chiar începe. Și, ca tabloul călduț să fie complet, realizăm și că este 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, motiv de bucurie pentru cei mici. Reîncep concursurile de desene cu cretă, alergări, precum și multe alte activități. Dar, ce nu știu prichindeii noștri, pentru că poate uneori uităm să la explicăm este că, pe lângă obligațiile pe care le au față de noi, au și multe drepturi.
Convenţia cu privire la Drepturile Copilului are 42 de articole care se referă strict la drepturile copilului.
Vom urmări câteva articole:
În Articolul 2, de exemplu, ni se spune că toți copiii trebuie tratați la fel, indiferent de culoare pielii (rasă), limbă, religie sau sex. Foarte just, deci, dragi tătici bucurați-vă că aveți și fete.
Articolul 6 prevede dreptul de supraviețuire și dezvoltare a fiecărui copil.
Articolele 7 și 8 sunt concepute astfel încât fiecare copil să aibă un nume, o naționalitate și să-și cunoască părinții pe cât posibil. Deci, să avem grijă, întrucât lipsa unuia dintre părinți poate crea un complex pentru juniori.
Apoi, ni se spune că orice copil capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi. Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.
În articolul 24 se susține că tuturor copiilor trebuie să li se asigure condiţii pentru a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de servicii medicale şi de recuperare. Părinţii lor vor fi informaţi despre avantajele alăptării, ale igienei şi curăţeniei mediului înconjurător, despre modalităţile de prevenire a accidentelor şi a practicilor dăunătoare sănătăţii copiilor.
Și foarte important: copiii au dreptul la o educaţie de calitate care să le asigure egalitatea de şanse şi dezvoltarea personalităţii lor. Ei au dreptul la învăţământ primar obligatoriu şi gratuit, la asigurarea accesului la liceu şi facultate, la servicii de informare şi orientare şcolară şi profesională. Să-i încurajăm să ne depășească intelectual, profesional.
Copilul care are altă etnie, religie, vorbeşte altă limbă decât majoritatea are dreptul la viaţă culturală proprie, are dreptul să îşi declare apartenenţa religioasă şi să practice propria religie. Are, de asemenea, dreptul de a folosi limba proprie.
Și nu uitați! Copiii trebuie protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, abandonului şi a altor tratamente dăunătoare.
Dragi părinți, bucurați-vă de copii și să-i sărbătorim în fiecare zi!
Lucian Mihai Dobroiu,  Consilier comunicare Centrul Europe Direct Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here