1.870 de persoane trăiesc fără acte de identitate

547

Peste 3.800 de persoane din municipiul Târgu-Jiu şi cele 11 comune arondate Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) au solicitat, în primul trimestru al acestui an, eliberarea de cărţi de identitate, fie că vorbim despre buletine normale ori provizorii. Deşi numărul celor care au cerut înnoirea actelor a fost unul mare, la ora actuală în evidenţele instituţiei mai există circa 1.800 de persoane care trebuie să fie puse în legalitate.

În primele trei luni ale anului 2015, DPCLEP Târgu-Jiu a eliberat un număr total de 3.859 acte de identitate, dintre acestea 3.739 fiind cărţi de identitate definitive şi 120 provizorii. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, s-au efectuat 18 acţiuni cu ajutorul camerei mobile fiind puse în legalitate tot atâtea persoane şi s-au efectuat 24 de controale la unităţile sanitare şi de protecţie socială fiind puşi în legalitate alţi 62 de cetăţeni.
“La 1 aprilie 2015, dintr-un total de 137.440 de persoane deservite de noi, din municipiul Târgu-Jiu şi cele 11 comune arondate, se înregistrau un număr de 1.870 de persoane cu actele de identitate expirate din care 476 din anul curent şi 1.394 din anii anteriori”, a declarat Laurenţiu Dan, directorul executiv al DPCLEP Târgu-Jiu.

dan laurentiu insInvitaţii pentru punerea în legalitate
Pe linia reducerii numărului de persoane care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenele prevăzute de lege, reprezentanţii instituţiei au tipărit şi înaintat un număr de 533 de invitaţii nominale pentru persoanele cărora în ultima parte a anului trecut le-au expirat buletinele sau care nu au fost puse în legalitate la împlinirea vârstei de 14 ani.
Cetăţenii sunt obligaţi din punct de vedere legal să solicite eliberarea unui nou act cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a cărţii de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, precum şi să solicite eliberarea în acelaşi termen în cazul următoarelor evenimente: dacă s-au modificat datele personale, în cazul schimbării domiciliului, în cazul atribuirii unui nou CNP; la deteriorarea actului de identitate; în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate; la expirarea sau revocarea interdicţiei titularului de a se afla în anumite localităţi; când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului.

Mii de alte certificate, eliberate
Şeful DPCLEP Târgu-Jiu a mai declarat, ieri, faptul că în perioada ianuarie-martie a.c., pe linie de Stare Civilă, s-au derulat următoarele activităţi: 261 de acte de naştere în dublu exemplar au fost înregistrate, 39 documente de căsătorie, 208 acte de deces, au fost eliberare 139 certificate de căsătorie, alte 724 de naştere şi 390 de deces, înscrierea menţiunilor la un număr de 26 de documente reprezentând dosare de schimbare nume pe cale administrativă soluţionate, sentinţă civilă de stabilire filiaţie şi încuviinţare nume înscrisă în actele de stare civilă, declaraţii de recunoaştere paternitate, sentinţe judecătoreşti de tăgadă paternitate. De asemenea, în primele trei luni, s-au transcris un număr de 16 documente de stare civilă încheiate în străinătate.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here