1.500 de pensionari, decedaţi în doar cinci luni

146

pensionari-primarieÎnceputul de an a fost unul greu pentru peste 1.500 de familii din judeţul Gorj cărora le-au decedat rudele pensionare. Se pare astfel că anul a început la fel de trist precum a fost şi anul precedent, când Casa Judeţeană de Pensii Gorj a acordat nu mai puţin de 3.300 ajutoare de deces.

Primele cinci luni ale anului 2012 au venit cu statistici sumbre pentru judeţul Gorj în ceea ce priveşte decesele. Conform unor informaţii furnizate de Daniela Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii, de la începutul acestui an şi până în prezent, instituţia a acordat un număr de 1.504 ajutoare de deces. Valoarea acestora se ridică la suma de 3.359.129 lei. De asemenea, în anul 2011, instituţia a acordat 3.353 ajutoare de deces care au constat în sume de bani pentru toţi solicitanţii ale căror rude cu statut de pensionari de pe raza judeţului Gorj au decedat.

Ajutor mai mare din 2012

În acest an, ajutorul de deces pentru pensionarii şi asiguraţii în sistemul public de pensii este mai mare decât a fost în 2011. În cazul decesului unui pensionar sau asigurat, sprijinul de înmormântare acordat este de 2.117 lei, cu 95 lei mai mult decât anul trecut. Dacă a decedat un membru al familiei pensionarului ori asiguratului (soţ, soţie, copil, părinte), atunci ajutorul va fi de 1.059 lei faţă de 1.011 lei, cât a fost în anul 2011. Asiguratul sau pensionarul gorjean beneficiază de acest sprijin financiar în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale. Actele care trebuie depuse alături de cererea de solicitare sunt: acte de stare civilă din care să reiasă gradul de rudenie cu decedatul, dovada suportării cheltuielilor ocazionate de decesul pensionarului, declaraţie pe propria răspundere că a suportat cheltuielile, copie după certificatul de deces, certificatul de deces în original, copie act de identitate. Dreptul asiguraţilor la ajutorul de deces nu este condiţionat de îndeplinirea stagiului de cotizare. În cazul decesului unui beneficiar, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, oricărei persoane care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Potrivit reprezentantei Casei de Pensii Gorj, ajutorul de deces poate fi solicitat în termen de maximum trei ani de la data decesului şi se plăteşte în cel mult 24 de ore de la momentul solicitării.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here