„Rabla” şi „Casa Verde” 2011, debutează în câteva săptămâni

316

rablaAgenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj anunţă gorjenii interesaţi de schimbarea rablelor sau de înlocuirea sistemelor alternative de încălzire că au o şansă şi în acest an deoarece Programele „Casa Verde” şi „Rabla” vor debuta în aprilie, respectiv, la finele lunii martie.

Conform reprezentanţilor APM Gorj, în anul 2009, la nivelul judeţului nostru, au fost scoase din uz un număr de 663 de maşini prin intermediul programului „Rabla”. În anul 2010, din totalul voucherelor acordate judeţului nostru, un număr de 85 au fost anulate. „Din informaţiile pe care le avem, doar cincizeci de procente din totalul tichetelor obţinute s-au regăsit în achiziţionarea de noi autovehicule, restul fiind vândute pentru a face rost de bani”, a declarat Cristina Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj.

casa verdeAceasta a precizat că Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional (Rabla) continuă şi în 2011, şi că urmează să se dea startul la schimbarea rablelor în judeţul nostru chiar de la sfârşitul lunii în curs.

„Pentru acest program a apărut deja Ghidul de Finanţare care este unul stufos şi avem semnale că până la sfârşitul acestei luni gorjenii doritori să-şi schimbe rablele o pot face la centrele abilitate. Modalitatea va fi aceeaşi, şi anume: cei care vin cu vechile autoturisme la centre vor primi un voucher în valoare de 3.800 de lei”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a APM Gorj.

Instituţiile, beneficiare de „Rabla”

Reprezentanţii APM Gorj spun că începând din acest an, Programul „Rabla” va putea fi accesat şi de instituţiile publice din judeţul nostru. Astfel, potrivit O.U.G nr. 109/2010, prin excepţie, este posibilă achiziţionarea de autoturisme în cadrul Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional, de către autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la art. 21 din O.U.G nr. 34/2009. Pentru a putea accesa Programul Rabla, instituţiile publice din judeţ trebuie să se finanţeze integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale; din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale; integral din venituri proprii.

„Casa Verde”, din aprilie

Tot din informaţiile obţinute de la reprezentanta APM Gorj, de luna următoare va debuta din nou Programul „Casa Verde” pentru persoanele fizice. „Sperăm ca şi în acest an, programul să aibă succes în rândul gorjenilor persoane fizice deoarece prima sesiune a acestuia a fost încheiată cu brio în judeţul nostru chiar la debutul lunii februarie. Casa Verde 2010 a fost accesat de un număr de 319 gorjeni din diverse zone ale judeţului, iar valoarea totală alocată judeţului nostru a fost de aproape două milioane de lei”, a declarat Cristina Merfu, purtătoarea de cuvânt a instituţiei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here