„Dorim să aducem pe Valea Sohodolului un turism la standarde europene” (I)

413

4Aflate în partea de nord a judeţului Gorj, într-o zonă de maximă afluenţă turistică Cheile Sohodolului oferă celor ce doresc să cunoască multitudinea de forme şi fenomene carstice lucruri care de care mai incitante.

Acesta este unul dintre perimetrele ce a intrat recent în componența Administrației Ariei Naturale Protejate Nordul Gorjului de Vest care face parte din Rețeaua Ecologică Europeană Natura 2000. Administrația ANGV se întinde pe o suprafață de 87321 ha constituindu-se din 9 situri în Gorj și 2 în Hunedoara. ANGV se desfășoară de la o altitudine de 1940m la 192 m cu o medie a altitudinii de 830 m. Cu toate că ocupă doar 0,64% din suprafața țării pe aceste locuri se poate întâlni o diversitate bio-ecologică de invidiat fiind reprezentate nu mai puțin de 6 tipuri de ecosisteme diferite unde viețuiesc pe lângă o multitudine de mamifere și păsări, trei specii de mamifere mari (urs,lup și râs ) protejate în întreaga Europă.

1Educaţie turistică

„Administrația Nordul Gorjului de Vest – ne mărturisea directorul acesteia Bogdan Gătej dorește să aducă pe Valea Sohodolului un turism la standarde europene. Dorim să educăm turiștii prin exemplul pe care îl vom da noi ca administrație. Vom fi prezenti în acest perimetru nu doar pentru a fi văzuți ci prin activitățile specifice pe care le vom realiza.” Printre lucrările preconizate a se efectua după 2demararea investițiilor se pot menționa montarea de panouri avertizoare, construirea unor podețe, observatoare și puncte de belvedere, amenajări vetre de foc și locuri de campare și nu în ultimul rînd acțiuni permanente de ecologizare și menținere a curățeniei în zonă.

„Puterea exemplului înseamnă foarte mult – sublinia interlocutorul nostru. Este normal ca în momentul cînd turiștii văd că se face curățenie în mod periodic, rangerii administrației patrulează și pe lânga sfaturi de specialitate împart saci de plastic pentru colectarea resturilor menajere, cred că oamenii se educă.”

Pe Sohodol în sus

3Ca una dintre cele mai cunoscute zone turistice ale județului ce în zilele de week-end este „luată cu asalt” de turiști și pseudoturiști locali și din județele limitrofe Gorjului haideți să reamintim cititorilor noștri câteva curiozități precum și o mică descriere a perimetrului Văii Sohodolului ce astăzi este parte componentă din ANGV.

Desfăşurându-se pe o distanţă de aproximativ 12 km între Poiana Contului şi comuna Runcu acestea pot fi împărţite în trei sectoare: Cheile Runcului, Cheile Vidrei şi Cheile Pătrunsa. Delimitarea este rezultatul configuraţiei geologice unde calcarele care ocupă cea mai mare parte a zonei sunt întrerupte de două ori de bare de şisturi cristaline şi granit. Acest lucru se poate observa şi cu ochiul liber de cei ce parcurg cheile de la un cap la altul şi urmăresc modificările de pe parcursul traseului. Astfel vor putea observa că de la intrarea în chei şi până la fostele cuptoare de var roca este sfărâmicioasă şi apar numeroase conuri de grohotiş iar pereţii sunt abrupţi, (lucru normal pentru că ne aflăm într-o zonă calcaroasă).

Granit şi şisturi cristaline

5De la fostele cuptoare de var şi până la Nucet, în apropierea peşterii Căldarea se poate observa lipsa aproape în totalitate a conurilor de grohotiş, valea este mai largă iar pantele sunt împădurite. Este locul unde una din barele de granit intersectează zona calcaroasă a regiunii. Peştera Căldarea ne semnalează că drumul parcurge o nouă porţiune de calcare. Sunt Cheile Vidrei scurte, dar foarte spectaculoase. La ieşirea din aceste chei cam pe locul unde se află barajul din faţa complexului turistic (de fapt fostului complex) se intră în porţiunea traversată de cea de-a doua 6bară de granit şi şisturi cristaline. Valea se lărgeşte, înclinarea versanţilor este mai mică iar pantele sunt din nou împădurite. Continuându-ne drumul după confluenţa Sohodolului cu Valea Rea intrăm în cea de-a treia şi poate cea mai frumoasă porţiune, Cheile Pătrunsa. De aici şi până în Poiana Contului unde se consideră că se termină Cheile Sohodolului doritorii pot admira forme şi fenomene ce impresionează ochiul cum ar fi puternicele izbucuri Prelegele venite din inima muntelui, pereţi de o verticalitate absolută, peşteri cu intrări monumentale ori avene cu adâncimi ameţitoare. O mare parte dintre acestea sunt concentrate în muntele Pleșa supranumit pentru adâncimile avenelor sale Muntele Marilor Verticale.

(Va urma)

Mugurel PETRESCU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here