“Răpirea din Irak” dezvăluie faţa nevăzută a României

947

Dosarul SSID 628/D/P/2005 – Omar Hayssam, Prinţul din Marbella şi Viktor Bout

Mărturiile fostului procuror-şef adjunct DIICOT Ciprian Nastasiu despre crima organizată la nivel de stat, dar mai ales cartea sa „Prădarea României” au făcut furori în 2009.

nastasiu

Folosit intens de Cotroceni pentru „rezolvarea” dosarului Răpirea din Irak, dar mai ales la instrumentarea dosarelor conexe (disjunse din dosarul răpirii celor trei jurnalişti români), Nastasiu s-a trezit aruncat din Parchetul General ca o cârpă veche, de care Traian Băsescu nu mai avea nevoie.

Nu au contat câtuşi de puţin aprecierile partenerilor americani cu care Nastasiu colaborase în dosare grele de trafic de droguri sau armament, nici că echipa din care făcea parte a avut o contribuţie decisivă la arestarea celui mai mare contrabandist Viktor Bout. Pur şi simplu, într-o zi, procurorul (posesor de certificat ORNISS la nivel NATO) s-a trezit scos din magistratură cu o mare cocoaşă în spinare : dispariţia teroristului numărul 1 al României Omar Hayssam. De ce vorbim despre Viktor Bout şi care este legătura dintre celebrul traficant internaţional de armament şi „Răpirea din Irak” ? Simplu. Bout a fost arestat la începutul anului 2008 în Tailanda datorită conlucrării autorităţilor române cu americanii în dosarul 628/D/P/2005, mai cunoscut ca „Armamentul”.

La vremea aceea, presa centrală s-a mulţumit doar să pomenescă faptul că la acţiune au participat şi ofiţeri români sub acoperire. Puţină lume ştie că arestarea lui Bout cu surle şi trâmbiţe în martie 2008 la Bangkok, este de fapt rezultatul interceptărilor autorizate de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul “Armamentul”. O lucrare complexă disjunsă din dosarul „Răpirea din Irak”. Deşi nu primiseră nicio informaţie de la serviciile secrete române care acopereau de ani buni traficanţii de armament, anchetatorii au ajuns în cele din urmă la Bout printr-un alt sirian, colaborator al teroristului Omar Hayssam. Este vorba despre celebrul traficant de arme Monzer Al Kassar, arestat în 2007 în Spania şi extrădat în SUA. „Prinţul din Marbella”, cum era numit Kassar, căutat de americani pentru o lungă listă de infracţiuni internaţionale, figura în dosarul 628, alături de Omar Hayssam şi alţi oameni politici, de afaceri sau ofiţeri români implicaţi în trafic şi contrabandă internaţionale cu armament. Kassar era vechi colaborator al traficantului Viktor Bout.

Serviciile secrete române se opun cercetărilor

Ofiţerii Drug Enforcement Administration (DEA) SUA au lucrat circa o lună în birourile DIICOT din cadrul Parchetului General (ian.- febr. 2008), alături de procurorii şefi-adjuncţi Ciprian Nastasiu, Angela Ciurea şi de o seamă de cadre de la IGPFR. Serviciul Român de Informaţii a fost exclus total din operaţiunile referitoare la Viktor Bout. Motivul ? Bout făcea contrabandă cu armament pe avioanele noastre cu acceptul serviciilor secrete române. SRI ca dealtfel şi celelate servicii secrete nu au informat niciodată Ministerul Public despre acţiunile contrabandiştilor, ascunzând toate operaţiunile speciale pe spaţiul african şi America Latină. În lipsa informărilor SRI şi SIE, procurorii au crezut că Bout este rachet moldovean. Alţii spun că traficantul s-ar numi Bouţ şi ar fi maramureşean din Transcarpatia, o regiune din sudul Ucrainei, populată intens de români. Cei care au lucrat la caz spun că nu doar serviciile secrete au pus tălpi cercetărilor în dosarul 628, ci chiar conduerea Parchetului General, Laura Codruţa Koveşi împotrivindu-se la cererile repetate ale procurorilor români în Spania sau SUA, în vederea audierii lui Kassar.

Filiera internaţională Bout –nume, firme, date

În cele din urmă, pentru reuşita arestării traficantului rus, Departamentul de Stat al Statelor Unite a transmis mulţumiri oficiale DIICOT. Cuplul Koveşi-Olaru au tăcut mâlc. Presa nu a primit nici un comunicat oficial de la Ministerul Public în acea perioadă. Singurele informări au parvenit de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, moment în care Koveşi şi primadjunctul SRI generalul Florian Coldea au luat foc. Pentru a vă familiariza secretele dosarelor SSID instrumentate la Parchetul General (mai ales de dosarul 628/D/P/2005), trebuie să aveţi în vedere alte nume şi firme aflate în vizorul procurorilor DIICOT : Michael Şuşak – prietenul lui Traian Băsescu din Cehia, consilierul Stamen Stancev (posibil KGB conform SRI sau MI6 după alte surse), Vadim Benyatov (posibil CIA), Vitaly Usturoi, Victor Plahotniuk – acţionar la Petrom Moldova, firmele Loratel Cipru, Victoria Bank, Victoria Invest, Oleg Voronin Josanu Anatolie-fost KGB, Ion (Ivan) Busuioc (fost ofiţer GRU arestat în România în 2007). O întreagă filieră de traficanţi având conexiuni în Cehia, Scoţia, Delaware SUA şi Republica Moldova. În acelaşi dosar, Direcţia Antimafia din Torino a informat autorităţile române despre folosirea în spălarea de bani din traficul cu armament a unor certificate de trezorerie false încă din ianuarie 2008. Scoţienii au în continuare în lucru cazul Bout (prin comisiile noastre rogatorii) şi prin intermediul Departamentului de Stat SUA. Deocamdată, datorită dosarelor Hayssam, a căzut filiera rachetelor româneşti de contrabandă, stocate în bazele militare clandestine din Ucraina. Transporturile planificate pentru teroriştii columbieni FARC, Sudan si Orientul Apropiat au fost oprite. Cei care au ajutat la prinderea infractorilor au fost răsplătiţi. Sub diverse motive, procurorii DIICOT Ciprian Nastasiu şi Angela Ciurea au fost destituiţi din Parchetul General şi daţi afară din magistratură.

Dosarul secret 628/D/P/2005 Armamentul

Dosarul „Armamentul”, un cartof încins pentru serviciile secrete.

oman

Prietenii teroristului Omar Hayssam de pe nava IMAN T făceau contrabandă cu armament prin portul Constanţa, sub pavilion al Coreei de Nord, pe sub nasul SRI.

oman1

Documentele fac parte din dosarul secret 628/D/P/2005.

Eduard Ovidiu Ohanesian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.