“Lumea lui B’Arg”, vernisată la Muzeul Judeţean Gorj

506

vernisaj lumea lui b`arg (3)Expoziţia itinerantă „Lumea lui B’Arg” a poposit, începând de ieri, şi la Târgu-Jiu. Curprinzând nu mai puţin de 109 lucrări realizate de artistul plastic Ion Bărbulescu – B’Arg, în primele decenii ale secolului trecut, expoziţia oferă cititorului incursiuni în realitatea de la acea vreme.

„Lumea lui B’Arg” a fost vernisată pentru prima dată la Bucureşti, la Palatul Şuţu şi apoi a făcut înconjurul ţării, fiind prezentată în mai multe oraşe. Începând de ieri, timp de o lună, aceasta va putea fi vizitată şi la Târgu-Jiu. Cuprinzând 109 lucrări de grafică ce fac parte din mai multe cicluri, expoziţia va putea fi vizitată timp de o lună. Lucrările reunite în vernisaj lumea lui b`arg (25)cadrul acestei expoziţii itinerante aparţin, în prezent, fiicei artistului, Teodosia Oprescu. Ion Bărbulescu – B’Arg, s-a născut în Odobeşti la 16 decembrie 1887. Încă nu împlinise 20 de ani când a început să colaboreze cu mai multe reviste unde publica diferite desene satirice şi caricaturi. “Ion Bărbulescu publica în ziare ca <<Adevărul>> şi <<Dimineaţa>>, ca mai apoi să încerce să lucreze în redacţia acestora, devenind un asiduu colaborator şi la alte publicaţii unde a publicat sute de desene satirice şi caricaturi prin care a luat atitudine critică împotriva nedreptăţilor sociale, a guvernanţilor vremii, a reflectat sărăcimea oamenilor de la periferia oraşelor, ororile războaielor sau ale fascismului”, a declarat Carmen Şocu, muzeograf.

Oameni de rând şi realitatea vremii

vernisaj lumea lui b`arg (27)Temele preferate de B’Arg erau luate din realitatea momentului, din stradă şi din casele oamenilor săraci sau sărăciţi de război şi nu numai. În lucrările sale, acesta prezintă mai multe tipologii, de la studenţi, la copii, vânzători de ziare, pensionari sau, atât de actualele „personaje” vizibile doar în campaniile electorale. “Lucrările aparţin ciclurilor: <<Bucureştiul de odinioară – oameni şi locuri>>, <<Lumea politică>>, <<Tipuri sociale>>, <<Lumea satului>>, <<Lumea războiului>> şi <<Lumea copiilor>>. B’Arg, bun observator şi cunoscător al realităţilor româneşti dă viaţă, în aceste lucrări, cu un penel admirabil, unei întregi epoci istorice, imortalizează imagini şi aspecte memorabile. Ne întâlnim cu secvenţe ale Bucureştiului de altă dată, ale cârciumilor, ale locatarilor nevoiţi să se mute pe ploaie”, a mai spus, în prezentarea sa, Carmen Şocu.

Copilăria lui B’Arg, în pastel şi acuarelă

vernisaj lumea lui b`arg (28)Lucrările reunite în această expoziţie sunt realizate în diferite tehnici, pastel, acuarelă, guaşă, tuş, cărbune sau tehnică mixtă. Coloristica aparte te îmbie să te apropi şi să cercetezi cu mai multă atenţie aceste lucrări. O dată privite în amănunt, o parte dintre acestea te izbesc cu actualitatea subiectelor tratate de artist. Altele, însă, îţi aduc nostalgia copilăriei petrecută la ţară, pe vremea când gardurile erau încă făcute din uluci iar drumurile neasfaltate se transformau, în fiecare iarnă, în cele mai bune pârtii şi derdeluşuri. Copiii pe care B’Arg îi prezintă te uimesc, însă, cu naturaleţea şi cu inocenţa cu care acceptă lumea în care trăiesc. Fie că sunt prezentaţi mergând sau întorcându-se de la şcoală, jucându-se, rugându-se la Dumnezeu sau participând la diferite obiceiuri de iarnă, îmbrăcaţi în haine sărăcăcioase, aceşti copii ştiu să se bucure tocmai de amănuntele care dau sens vieţii, dincolo de hăinuţele rupte în coate sau de picioarele desculţe prin praful drumului.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.