“Dorim să aducem pe Valea Sohodolului un turism la standarde europene” (II)

370

CCalcarele, predominante în perimetrul Cheilor Sohodolului prezintă o mare permeabilitate carstică datorită unui sistem bine dezvoltat de fisuri şi galerii subterane formate ca urmare a unui îndelungat proces de dizolvare provocat de apele meteorice şi din râuri.

Prin acest sistem carstic apele se infiltrează şi circulă cu uşurinţă dând naştere la o multitudine de fenomene.

BConfiguraţia geologică a zonei este şi ea în strânsă legătură cu reţeaua hidrografică, apele râului Sohodol pierzându-se aproape în totalitate pe porţiunile calcaroase şi circulând pe cursuri subterane pentru ca la întâlnirea unor formaţiuni impermeabile să apară la suprafaţă pe vechea albie ori sub forma unor izbucuri.

Circulaţia subterană a apei

GCirculaţia subterană a apei este fenomenul cel mai interesant şi în acelaşi timp cel mai complex din zonă şi extrapolând pe un perimetru delimitat de Şuşiţa Seacă şi Şuşiţa Verde. Se poate afirma fără a greşi prea mult că avem de-a face cu o circulaţie activă a apei în subteran, circulaţie favorizată de structura geologică a zonei ( calcare carstificabile ) precum şi de diferenţele de altitudine dintre văi. Astfel putem constata că Şuşiţa Verde este mai sus decât Şuşiţa Seacă ce la rândul ei este mai sus decât Sohodolul. Pentru determinarea direcţiilor de curgere subterană hidrologii au efectuat o serie de marcări folosind trasori clasici şi speciali. După o muncă laborioasă au fost determinate principalele direcţii de curgere a apei în carstul zonei cu această ocazie stabilindu-se punctele de pătrundere a apei în carst precum şi locurile pe unde aceasta iese la lumina zilei.

Curiozităţi locale

HFoarte mult vizitate (cu toate consecinţele legate de acest fapt ) dar din păcate extrem de puţin cunoscute Cheile Sohodolului prezintă o multitudine de fenomene rare unele chiar unicate. Haideţi să reamintim pentru cititorii noştri cele mai importante dintre acestea, date obţinute prin amabilitatea domnului Bogdan Gătej directorul Administraţiei NGV.

Peştera Gârla Vacii este printre puţinele peşteri din ţară şi chiar la nivel european ce prezintă un caz de difluenţă subterană. Apa ce pătrunde în ea din Sohodol după un traseu subteran de aprox. 500m se împarte în două într-o sală de difluenţă naturală şi porneşte pe două galerii: Vâlceaua ce după un parcurs de aproape un kilometru apare la suprafaţă în izbucul cu acelaşi nume ce a fost captat pentru alimentarea cu apă a mun. Tg-Jiu şi Jaleşul care după ce parcurge prin subteran mai bine de un kilometru apare la suprafaţă în izbucul cu acelaşi nume, locul fiind considerat ca obârşie a pârâului Jaleş.

Câmpurile de lapiezuri (formaţiuni carstice de suprafaţă ce iau naştere prin coroziune pe roci carstificabile) localizate între Sohodol şi Şuşiţa Verde formează cea mai spectaculoasă zonă de lapiezuri din Carpaţii Meridionali.

ADepozitele de terra rossa formate prin alterarea calcarelor în combinaţie cu oxizii de fier din natură (de unde şi denumirea) ating în unele locuri grosimi de până la 6m. Localizate între Sohodol şi Deleş acestea formează un fenomen foarte rar, chiar pe plan european.

Cheile Sohodolului deţin două recorduri naţionale în domeniul speologiei. Este vorba despre două avene (peşteri cu dezvoltare verticală ) localizate în muntele Pleşa: Clocoticiul din Scoaba Sărăturii (-99m ) unde se află cel mai mare grup stalagmitic din ţară (10m )şi Clocoticiul din Cârca Păreţeilor (-149m ) unde se află cel mai mare puţ vertical din ţară (-121m ). Măsurătorile şi explorările au fost făcute de speologii de la C.S.E.R Bucureşti.

-La nivelul şoselei ce parcurge cheile se pot observa două tuneluri ovoidale săpate de Sohodol numite Nările: Tunelul Mare lung de 76m şi Tunelul Mic de 57m, iar puţin în aval tunelul numit La Cuptor cu o lungime de 12m.

Inelul de Piatră sau Inelul Domniţei cum mai este cunoscut, o curioasă formaţiune carstică se constituie într-un alt fenomen rarisim.

Aflat la o altitudine de 190m faţă de nivelul şoselei acesta poate rivaliza pe plan naţional numai cu Podul Natural de la Ponoare sau Podul Uriaşilor cum mai este cunoscut.

În calcarele Cheilor Sohodolului este întipărit tot trecutul locurilor cu mii şi milioane de ani în urmă. Trebuie doar ca printr-o protecţie eficientă aceste minunăţii să poată desfăta şi de acum încolo multe generaţii de turişti şi iubitori ai naturii ai acestor locuri din Ţara Jiului de Sus.

Mugurel Petrescu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here