Un strop din India a fost adus şi prezentat în Gorj de către Nicolae Filiş. Acesta, pasionat de călătorii dar şi de fotografii, a expus, la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de fotografii din India, la secţia de istorie a Muzeului Judeţean Gorj.
Fotografiile expuse la Muzeul Judeţean Gorj au fost realizate în cele trei oraşe indiene care formează Triunghiul de aur. Gorjeanul Nicolae Filiş a povestit că citise despre aceste locuri înainte să meargă să le viziteze, dar călătoria i le-a dezvăluit cu adevărat. „Lucrările sunt din trei oraşe mari ale Indiei, mari nu numai ca populaţie. Se numeşte Triunghiul de aur, oraşele care îl formează sunt Delhi, Jaibur şi Agra. Se numeşte Triunghiul de aur pentru că aici avem un patrimoniu cultural colosal care are elemente aurite dar nu numai aurul şi argintul din decoraţiuni, din realizarea artistică a lucrărilor, dau valoare şi greutate, ci şi valoarea culturală extraordinară”, a declarat Nicolae Filiş.
„O valoare inestimabilă”
Fotograf din pasiune, gorjeanul a motivat realizarea acestei expoziţii prin faptul că „nu vrea să fie egoist”. Impresionat de frumuseţile arhitecturale găsite în cele trei oraşe indiene, dar şi de realităţile vieţii din India, cu mari discrepanţe între categoriile sociale, artistul a dorit să prezinte aceste aspecte şi celorlalţi gorjeni. „Mi-am propus să prezint spectatorului dornic de lucruri frumoase. De pildă lângă Agra, la Taj Mahal, a şaptea minune a lumii, am văzut poeme în marmură, încrustări de pietre preţioase de o valoare inestimabilă, realizate cu multe secole în urmă. Ce artişti au lucrat acolo! Cred că au murit 20 de mii de oameni la realizarea mausoleului, dar mai sunt şi două moschei şi o poartă de factură islamică, pentru că împăratul era din lumea musulmană. I-a murit soţia, la a 14-a naştere şi, de durere, i-a dedicat acest monument, se povesteşte”, a mai spus Filiş.
„Cele mai dure discrepanţe social-umane”
Gorjeanul s-a îndrăgostit de culturile orientale şi nu numai, citind despre ele. A mai vizitat, pe lângă mai multe zone din Asia, şi Africa dar şi state europene. Şi-a dorit mult să ajungă să vadă şi India. „Am citit foarte foarte mult timp despre aceste locuri. A însemnat o bucurie să merg să le şi văd. Am citit mai mult despre ele şi după ce le-am văzut. Sunt lucruri colosale, sunt şi lucruri şocante, cum sunt discrepanţele social-umane, cele mai dure pe care le-am văzut şi am fost şi în Africa şi în multe locuri. Istoria şi cultura Europei şi cele ale Indiei nu sunt comparabile. Europa a avut relaţii cu India încă din perioada Imperiului Roman, când se făcea comerţ. Este o cultură uriaşă. Indiei îi datorăm primul teatru din lume, Indiei îi datorăm, zice-se, chiar Iliada şi Odiseea”, a mai spus fotograful. Acesta a povestit că, în călătoriile sale, a luat contact nu numai cu arhitectura ci şi cu alte aspecte ale vieţii cotidiene. „Este ţara mirodeniilor, a piperului. Au o mâncare condimentată şi foarte gustoasă, pentru mine”, a mai povestit gorjeanul.
Dorina Cioplea