„Porunca a 7-a” (sau fură mai puţin)

413

PB204705Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, prima premieră din această stagiune. „Porunca a 7-a” a fost un spectacol regizat de Marian Negrescu, un director de teatru într-un alt rol al vieţii.

La acest spectacol au pus umărul multe persoane şi a ieşit, aşa cum actorii spun, „un copil iubit”. Noi vrem să crească.

Regia şi scenografia spectacolului au fost semnate de Marian Negrescu. După ce s-a făcut iubit în zeci şi sute de spectacole, în calitate de actor şi de dătător de viaţă unor personaje complexe şi diferite, în spectacolul „Porunca a 7-a”, Negrescu ne-a arătat o altă faţă a sa. De fapt nu a arătat-o, pentru că el a fost în tot ce s-a întâmplat pe scenă şi, în acelaşi timp, nu a fost în nimic, în pielea niciunui personaj. De data asta şi-a lăsat „copiii” să joace „copilul”, adică spectacolul. „Porunca a 7-a” (fură mai puţin) este scrisă de Dario Fo acum 46 de ani, acesta fiind cunoscut pentru satirele sale despre politică. Totuşi, prin actualitatea acestei piese şi a restului operei sale, Dario Fo demonstrează că oamenii fără caracter rămân aceeaşi mereu, iar cei cu caracter nu se demodează. „Tot ce pot spune eu este că nu vreau să fiu «trepanat», nu mai «vreau să fiu legat» de sforile «democraţiei» trase de alţii!!! Şi cum nu puteam să spun răspicat lucrurile astea, am făcut… acest spectacol”, a declarat Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here