„Poarta Sărutului”, un regal de muzică folk la Târgu-Jiu

326

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”, a început vineri la Târgu-Jiu. Primele două seri, respectiv vineri şi sâmbătă, au înregistrat un real succes, urmare a recitalurilor extraordinare din partea artiştilor de renume, aşteptaţi cu mult drag de către publicul gorjean.

Prima zi a festivalului a debutat vineri seară pe scena Teatrului de Vară din municipiu. Spectatorii prezenţi şi iubitorii de folk au ascultat piesele celor 9 artişti de renume care au activat pe scenă. Dacă la începutul serii Teatrul de Vară nu era încă populat, către miezul nopţii evenimentul a adunat, sute de spectatori, care au aplaudat frenetic prestaţia artiştilor. Versurile cântecelor folk sunt caracterizate de o valoare poetică, aducând în discuţie problemele vieţii cotidiene, preocupându-se de individ în relaţie cu istoria şi nedreptăţile sociale. Iar prin muzică, folkiştii oferă sensibilitate, romantism. Astfel, în recitalul de vineri au încântat publicul : Ducu Bertzi, împreună cu violonistul său Mihai Neniţă, trupa Emeric Set, Cristi Buică, Bebe Paraschivescu, Adi Beznă şi Cătălin Ungureanu, Silvan Stăncel şi Ovidiu Scrison.

Ducu Bertzi, unul dintre cei mai îndrăgiţi
Alături de Emeric Imre a urcat pe scenă şi Ducu Bertzi, un alt interpret de muzică folk îndrăgit de gorjeni. Acesta a menţionat că se bucură că se află în mijlocul gorjenilor pentru că sunt oameni foarte faini cu atât mai mult cu cât vremea este de partea lor.

A început să plouă
Cea de doua seară a festivalului de folk s-a dovedit a fi la fel de frumoasă ca şi prima, însă un singur aspect a fost diferit de prima seara, acela că a început să plouă. Pasionaţii de folk au rămas alături de artiştii lor preferaţi. Publicul a urcat pe scena Teatrului de Vară la invitaţia interpreţilor, imediat ce ploaia şi-a făcut apariţia. Spectacolul a continuat după miezul, respectând în totalitate programul, în ciuda vremii nefavorabile. În programul de sâmbătă au susţinut recitaluri extraordinare: Doru Stănculescu şi Sorin Minghiat, Dinu Olăraşu, Dan Vană, Sorin Minghiat şi prietenii săi din Bulgaria Atephan Geraksiev şi Rosen Paculov, Florin Camen şi Bogdan Ghiu.

Sacrificii pentru binele folkului
Directorul festivalului, Viorel Gârbaciu, a mărturisit că evenimentul a ajuns la cea de-a XI –a ediţie care aduce an de an interpreţi de muzică folk de mare valoare. A explicat că artiştii şi nu numai sunt nişte oameni extraordinari, aducându-le şi mulţumiri. ”Nişte oameni extraordinari, o trupă în care comunicarea este de la suflet la suflet dar şi de la meserie la meserie. Mari meseriaşi şi mari sufletişti care de fiecare dată vin la Târgu Jiu, vă spun cu o ruşine nedisimulată făcând sacrificii pentru binele folkului întru binele folkului şi al Târgu Jiului şi al prietenilor din Târgu-Jiu”, a precizat Viorel Gârbaciu, directorul festivalului.

Culisele unui festival „de pomină”
Festivalul de Folk „Poarta Sărutului” a fost susţinut de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, organizaţii neguvernamentale, mass-media locală şi naţională. Să organizezi un astfel de eveniment nu este deloc un lucru uşor, de aceea, organizatorii au depus eforturi considerabile la acest festival. Tot cu ocazia Festivalului au avut loc 2 lansări de albume discografice ale personalităţilor prezente cu această ocazie la Târgu–Jiu. În plus, vor fi acordate diplome de excelenţă şi premii băneşti personalităţilor folk-ului românesc invitate la Festival în ultima zi, duminică.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here