„Miracolul Brâncuşi”, în viziunea lui Dumitru Călugăru

594

miracolul brancusiLa 37 de ani de la înfiinţarea cineclubului „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, reprezentantul acestuia, Dumitru Călugăru, a prezentat la Târgu-Jiu filmul premiat la mai multe festivaluri, „Miracolul Brâncuşi”. Alegerea acestei teme nu este întâmplătoare, nea Mitică, aşa cum îl ştiu toţi, realizând, de-a lungul timpului, mai multe scurt metraje dedicate titanului de la Hobiţa.

Aniversarea celor 37 de ani de activitate a cineclubului a debutat prin vernisarea unei expoziţii de fotografie semnată de George Boban. Acesta a prezentat publicului o serie de portrete ale lui Dumitru Călugăru, realizate de-a lungul vremii. Expoziţia a fost amplasată în foaierul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” şi, ulterior, în sala de spectacol a fost prezentat filmul „Miracolul Brâncuşi”. „Este vorba despre o aniversare a unui cineclub care poartă numele lui Constantin Brâncuşi. Meritul cineclubului este acela că l-a miracolul brancusi (2)popularizat pe Brâncuşi. Filmul pe care l-aţi văzut, scoate în evidenţă, din opera lui Brâncuşi doar ansamblul de la Târgu-Jiu. Nu există vorbe, sunt doar imagini şi muzică”, a declarat brâncuşiologul Ion Mocioi, care este de părere că dorinţa şi încercarea lui nea Mitică de a-l face pe Brâncuşi cunoscut este una lăudabilă. „Ar fi bine dacă tot mai mulţi tineri s-ar înscrie în acest cineclub, pentru popularizarea tot mai mare a lui Brâncuşi, părintele sculpturii universale care, totuşi, rămâne tot mereu necunoscut”, a mai spus Mocioi.

Singurul cineclub din ţară

Cineclubul „Constantin Brâncuşi” este singurul din ţară care mai există. Cu toate acestea, nea Mitică face tot posibilul să îl ţină viu. „Toţi mă întreabă unde are sediul acest cineclub. Păi are sediul acolo unde sunt şi eu, eu sunt cineclubul şi câţiva oameni de suflet care mă ajută”, a spus Dumitru Călugăru. „În anii de acum, ideea de cineclub trebuie să o căutaţi în urmă cu 20-30 de ani, pentru că nu mai există aşa ceva. În anii ’80 a luat fiinţă acest cineclub. În acea vreme, nişte nebuni, nişte împătimiţi de film se strângeau la Casa de Cultură, într-o cămăruţă mică, în care mirosul de Carpaţi fără filtru era pregnant, şi unde se pierdeau, de fapt se câştigau, nopţi întregi de către oameni ca Mitică, care stăteau nopţi întregi şi discutau despre film până dimineaţa, pe la 5-6. Cineclubul era o formă de rezistenţă interesantă, culturală”, a declarat şi Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Filmele realizate de nea Mitică sunt premiate la festivaluri naţionale şi internaţionale chiar dacă, de cele mai multe ori sunt realizate cu buget minim sau chiar inexistent. Dar cineastul nu se va opri din realizarea de filme şi, mai ales, din prezentarea lui Brâncuşi.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here