„La negru” în Târgu-Jiu, Motru şi Padeş

112

Trei angajatori din Târgu-Jiu, Motru şi Padeş au fost depistaţi de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj cu persoane „la negru”. Angajatorii au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 30.000 de lei.

Inspectorii ITM Gorj au desfăşurat în perioada 25 februarie – 1 martie acţiuni de control şi informare în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.
În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 24 de controale, dintre care 23 au fost pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acestora, oamenii legii, au descoperit 3 angajatori care utilizau munca „la negru” având 3 persoane fără forme legale de angajare. Domeniile în care au fost descoperite aceste nereguli au fost: la un centru de colectare a fierului vechi din Motru, în construcţii la Padeş şi într-un depozit de tâmplărie la Târgu-Jiu. Au fost aplicate 3 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 lei. De asemenea inspectorii au mai aplicat şi alte sancţiuni contravenţionale la 7 angajatori dintre care 5 sunt amenzi în valoare de 31.800 lei.

Instruirea necorespunzătoare a personalului, una dintre neconformităţi
Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă din Cadrul ITM Gorj a desfăşurat în aceeaşi perioadă amintită, 22 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Au verificat modul în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă pentru lucrătorii din cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate: fabricarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte.
Au fost depistate 22 de neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 11.500 lei. “Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare, la echipamentele de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a precizat Gheorhiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here