„La negru”, în Rovinari şi Fărcăşeşti

166

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au depistat în urma controalelor realizate la Rovinari şi Fărcăşeşti mai mulţi angajatori care utilizau munca „la negru”. Domeniile în care s-au găsit probleme sunt: comerţ, jocuri de noroc şi construcţii.

În domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate mai multe controale. Inspectorii de muncă, în urma celor 13 controale realizate în perioada 26 – 30 noiembrie 2012 au identificat 3 angajatori care utilizau munca la negru cu 4 persoane. Acestea desfăşurau activitate fără a li se fi întocmit forme legale de angajare de către patroni, 3 dintre persoanele depistate au fost femei. Ca urmare a acestor neconcordanţe, inspectorii ITM Gorj au aplicat 3 sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei cu privire la încadrarea în muncă în cuantum de 40.000 de lei. Angajatorii depistaţi că lucrau cu persoane „la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii: comerţ, jocuri de noroc în Rovinari şi construcţii în Fărcăşeşti. De asemenea au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale la 9 angajatori, din care 7 sunt amenzi, în valoare de 63.000 lei.

Controale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
Inspectorii au desfăşurat 13 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. Depistând astfel 23 de neconformităţi, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.000 lei. “Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here