„A doua şansă” pentru zeci de gorjeni

658

Peste 200 de gorjeni sunt înscrişi anul acesta în programul „A doua şansă”, program ce le oferă celor care au abandonat şcoala posibilitatea de a se reînscrie la cursuri, fie în învăţământul primar, fie în cel gimnazial, pentru a-şi finaliza studiile.

Programul „A Doua Şansă” reprezintă o iniţiativă a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului care vine în întâmpinarea unei probleme des întâlnită în comunităţile defavorizate: existenţa unui număr mare de persoane care au depăşit vârsta legală de şcolarizare, fără însă a fi reuşit să participe complet sau deloc la propria lor educaţie, la nivelul învăţământului obligatoriu. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, anul acesta peste 200 de gorjeni au profitat de şansa de a-şi finaliza cursurile prin intermediul acestui program. La nivelul judeţului nostru sunt cinci unităţi de învăţământ care desfăşoară cursuri de şcolarizare în cadrul programului „A doua şansă”: Şcoala Generală „Ecaterina Tedoroiu” din Târgu-Jiu (1 clasă de învăţământ primar, 2 de învăţământ gimnazial şi 6 de învăţământ liceal), Şcoala Primară Ploştina (1 clasă de învăţământ primar), Şcoala Generală Nr. 3 Rovinari (1 clasă de învăţământ gimnazial), Şcoala Generală „Voievod Litovoi” (1 clasă de învăţământ gimnazial) şi Grupul Şcolar Industrial Turceni (6 clase de învăţământ liceal şi 1 clasă de învăţământ gimnazial). „Acest program combate abandonul şcolar şi neşcolarizarea. Cursanţii provin din toate grupurile vulnerabile; sunt persoane cu o situaţie economică precară, care doresc să se integreze pe piaţa muncii şi să-şi continue studiile pe ruta progresivă. Este un program de succes implementat de fiecare şcoală în care se observă motivaţia cursantului de a-şi finaliza cursurile. S-a redus foarte mult abandonul şcolar”, a precizat inspectorul şcolar Constantin Cristinel Gîrdu.
La terminarea cursurilor corespunzătoare învăţământului primar şi, respectiv, învăţământului secundar inferior, cursantul beneficiază de un Certificat de absolvire. În plus, în cazul în care a promovat şi componenta de calificare profesională aferentă programului “A doua şansă” învăţământ secundar inferior, cursantul beneficiază de un Certificat de calificare profesională nivel 1 şi Portofoliul personal pentru educaţie permanenta. Pe parcursul programului, cursantul primeşte adeverinţe pentru fiecare modul promovat. Nu există o limită superioară de vârstă pentru cei care doresc să se înscrie în acest program. Condiţia este ca aceştia să fi depăşit vârsta legală pentru a fi încadraţi (reîncadraţi) în învăţământul de masă.
Roxana Lupu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here