“Primul Siloz”, fără succes la Gorj

359
combina-recolta-grau-remorcaProgramul guvernamental demarat anul trecut, „Primul Siloz”, nu a fost accesat până acum de nici măcar un agricultor din judeţul nostru.
Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, au existat persoane care au venit la sediul instituţiei pentru a cere detalii, însă programul se dovedeşte a fi mai greu de accesat datorită condiţiile de licenţiere pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să beneficieze de acesta.

„Cantităţile mari de cereale recoltate din culturile de pe raza judeţului Gorj sunt depozitate în două locaţii, respectiv la Vel Pitar şi la Comcereal”, a declarat un specialist din cadrul DADR Gorj. Din păcate, faţă de celelalte judeţe din sudul ţării, Gorjul nu produce cantităţi mari de cereale care să impună existenţa unor silozuri mari. „Din această cauză, dar şi fiindcă oamenii se tem de condiţiile impuse sau din comoditate nu se înscriu pentru ridicarea certificatelor de la cele două depozite”, a mai adăugat acesta.
Taxa de licenţiere a unui depozit este în valoare de 100 de lei, iar certificatul de depozit este valabil pe o durată de cinci ani de zile. În acest an, la nivelul judeţului Gorj, au fost cultivate un număr de 11.653 de hectare de grâu şi 58.326 de hectare de porumb.
Certificatele de depozit reprezintă un gaj la bancă şi pot garanta credite pentru producătorii agricoli din judeţ. Unul dintre cele mai importante avantaje ale schemei de garantare pentru certificatele de depozit este că oferă posibilitatea ultimului deţinător al acestuia să încaseze valoarea certificatului de depozit în situaţia în care seminţele nu vor mai fi disponibile din diverse motive.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here