“Mica Unire”, sărbătorită la Târgu-Jiu

389

La Târgu-Jiu, Ziua Unirii Principatelor a fost sărbătorită cu muzică populară şi cu parade militare cu torţe aprinse. Câteva sute de tragujieni au luat parte, alături de autorităţile locale şi judeţene, la manifestare.

Vremea favorabilă i-a scos din casă, joi seara, pe numeroşi targujieni pentru a lua parte, în centrul oraşului, la sărbătorirea Micii Uniri. Asta deoarece, cu ocazia împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, o serie de manifestări cultural-artistice, au avut loc, începând cu ora 18:00, în Piaţa Revoluţiei din Târgu-Jiu. La eveniment au luat parte oamenii de cultură ai judeţului, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, şi militari, care cu torţe aprinse au dat farmec manifestării. În final participanţii au cântat şi jucat Hora Unirii.

Mesajele autorităţilor
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, urmat de primarul municipiului Florin Cârciumaru au vorbit în faţa participanţilor la eveniment despre importanţa şi rolul acestei zi în istorie. “Dragi gorjeni, stimat auditoriu. Astăzi trăim împreună un moment de excepţională încărcătură istorică. În data de 24 ianuarie 1859 s-a pus fundamentul statului modern român prin Unirea Principatelor Române. Înaintaşii noştri au înfăptuit un act de solidaritate epocal, care şi în prezent are ecouri profunde în sufletele românilor”, a spus Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a declarat că evenimentul întâmplat la 1859 a reprezentat un act de solidaritate populară, pe care, noi, generaţiile viitoare, trebuie să îl tratăm ca atare. „S-a întâmplat atunci nu numai un act politic, ci un act de bunăvoinţă şi solidaritate populară, fără de care acea construcţie istorică nu ar  fi rezistat”, au fost cuvintele edilului Florin Cârciumaru.

Târgujienii au cântat şi au jucat Hora Unirii
Evenimentul a inclus, de asemenea, şi cântece patriotice şi bineînţeles Hora Unirii, care a prins în joc mare parte dintre targujienii prezenţi, intraţi şi ei în atmosferă cu ajutorul unor fulare tricolore şi steaguri. În cadrul manifestării a avut loc şi un moment literar – muzical – coregrafic – evocator, sub înfăţişarea unei scenete „Hai să dăm mână cu mână”, interpretată de către actorii de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiu. De asemenea în şcolile din judeţ au avut loc manifestări dedicate Zilei Unirii Principatelor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here