“La negru” în Crasna, Târgu-Jiu şi Rovinari

171

La Crasna, Târgu-Jiu şi Rovinari au fost depistate mai multe cazuri, în care angajatorii prestau activitate cu persoane „ la negru”. Din verificările efectuate de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj s-a constatat că unul dintre angajatorii controlaţi unde a fost depistată o persoană fără Contract Individual de Muncă(CIM) desfăşura activitate fiind în insolvenţă, fişa de identificare completată fiind transmisă spre cercetare penală Parchetului.

ITM Gorj a desfăşurat în perioada 7 decembrie 2012 – 12 ianuarie 2013 mai multe acţiuni de control în scopul identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. 16 acţiuni de control au desfăşurat inspectorii ITM Gorj în care au descoperit 3 angajatori care utilizau munca “la negru”, având 7 persoane fără forme legale de angajare dintre care 5 au fost femei. În urma celor descoperite, oamenii legii au aplicat sancţiuni în cuantum de 90.000 lei. ”Din verificările efectuate am constatat că unul dintre angajatorii controlaţi unde a fost depistată 1 persoană fără CIM desfăşura activitate fiind în insolvenţă, fişa de identificare completată fiind transmisă spre cercetare penală Parchetului. Angajatorii depistaţi cu persoane “la negru” desfăşurau activitate în următoarele domenii: discotecă, Aninişu din Vale, comuna Crasna şi comerţ la Târgu – Jiu şi Rovinari. Au fost aplicate în total 6 sancţiuni contravenţionale la 5 angajatori, din care 5 sunt amenzi, în valoare 94.500 de lei”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt la ITM Gorj.

15 controale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă din Cadrul ITM Gorj a desfăşurat în perioada specifică 15 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost depistate 14 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă şi pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here