“Gorjfest” 2010 şi-a deschis porţile

761

foto 042Tabăra Internaţională „Gorjfest” 2010, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj a fost, oficial, deschisă ieri. Invitaţii au ajuns duminică seara la Târgu-Jiu şi, începând de ieri, au început să ia contact cu oraşul şi cu judeţul. Primul obiectiv pe listă: vizitarea Casei Muzeul „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa.

Cei 25 de invitaţi din ţară şi nu numai au început, de ieri, să viziteze judeţul şi oraşul. Primul loc pe care l-au văzut a fost Hobiţa. “Sunt foarte încântat, nu am cuvinte să exprim cum m-am simţit că am mers acolo şi că am văzut atâta simplitate care a dat atâta măreţie”, a povestit Iordan Kissiov, artist plastic bulgar. Atelierele în care artiştii vor lucra sunt amplasate la Rânca, aceştia având, de asemenea, posibilitatea să vadă multe zone din judeţ. Ieri, după ce au văzut Hobiţa, au participat la conferinţa de presă şi apoi la deschiderea foto 025oficială care a avut loc ieri după-amiază.

„Ţările mici dau oameni mari”

În cadrul deschiderii oficiale a ediţiei din 2010 a „Gorjfest” a avut loc şi vernisajul unei expoziţii de pictură realizată de Iordan Kissiov, din Bulgaria, unul dintre participanţi. Încântat peste măsură de faptul că a putut lua contact cu operele lui Brâncuşi şi emoţionat până la lacrimi de acest lucru, artistul bulgar a dovedit o modestie tot mai rar întâlnită.

“Când aceste locuri l-au dat pe Brâncuşi, pe marele Brâncuşi şi aici se găsesc opere de-ale lui, îmi este foarte greu şi nu se cade să vorbesc despre mine”, a spus bulgarul. Venit la „Gorjfest” împreună cu fiul său – de asemenea artist plastic şi cu soţia sa, scenograf, Kissiov a spus că a mai fost în Gorj, dar mai mult în trecere. “A, fost la Râmnicu Vâlcea unde am participat la un festival şi am văzut multă arhitectură frumoasă, multe mănăstiri şi am ajuns şi prin Gorj. Sunt foarte bucuros că mă aflu aici. Mi-a plăcut să văd, la Hobiţa, cum ţări şi sate atât de mici şi atât de simple dau oameni atât de mari”, a mai spus artistul.

Timp de 10 zile, în Gorj

Pe de altă parte, scenograful Diana Kissiov, soţia artistului plastic, a povestit că nu a fost niciodată în Gorj şi că a apucat să vadă Coloana Infinită doar din maşină, când au venit.

“Am venit târziu aseară (n.r. – duminică seara) şi nu am apucat să vedem nimic din oraş. Dar am văzut Coloana din maşină. Îţi dă un sentiment de măreţie. Este o onoare pentru noi că ne aflăm aici”, a spus şi Diana Kissiov. Toţi cei 25 de artişti, din România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ungaria vor rămâne în judeţul Gorj timp de 10 zile, perioadă în care vor crea. Potrivit regulamentului, toate lucrările realizate în această perioadă vor intra în patrimoniul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, organizatorul evenimentului.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here