“Brâncuşiana”, în linie dreaptă

359

IMG_7977Pregătirile pentru „Brâncuşiana” s-au încheiat. Evenimentul a intrat în linie dreaptă, mâine invitaţii deja sosind în oraşul lui Brâncuşi, pentru a lua parte la programul stabilit de reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură Târgu-Jiu.

Organizarea „Brâncuşianei” a început cu mai mult timp în urmă, fapt confirmat şi de Ovidiu Popescu, noul director al Centrului Municipal de Cultură Târgu-Jiu: „această activitate a fost demarată cu ceva vreme în urmă de doamna Teodora Ciobanu. Acum încercăm să ne adaptăm din mers”. Parteneri în realizarea programului „Brâncuşiana 2011” au fost: Consiliul Local şi Primăria Târgu-Jiu, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” şi Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.

Program încărcat

„Brâncuşiana” se desfăşoară în perioada 17-19 februarie şi are stabilit un program destul de încărcat. „Manifestările propriu-zise încep vineri, invitaţii sosind, de fapt, de joi după-amiaza şi seara”, preciza Ovidiu Popescu, directorul Centrului Municipal de Cultură Târgu-Jiu.

Teodora Ciobanu, cea care a ocupat înterimar funcţia de conducere a Centrului Municipal de Cultură s-a ocupa, în mare parte de organizarea Brâncuşianei, motiv mentru care spune: „aş dori ca Brâncuşiana să fie un eveniment deosebit în acest an, pentru că se împlinesc 135 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi”.

„Brâncuşiana” începe cu o Sesiune de comunicare cu tema „Ansamblul monumental Calea Eroilor – Artă şi inginerie”. „Ideea acestei teme a apărut chiar din luna noiembrie, când am avut la Târgu-Jiu specialişti şi experţi care au evaluat starea operelor care compun Ansamblul Monumental Calea Eroilor; există lucrări de specialitate care merită să fie puse în atenţia invitaţilor care vor fi la Brâncuşiana şi va fi o sesiune cu noutăţi şi cu lucrări extraordinar de interesante”, a explicat Teodora Ciobanu.

În foaierul Sălii Maure va fi prezentă expoziţia de carte Brâncuşi, această expoziţie rămânând acolo toată ziua de vineri şi pe parcursul zilei de sâmbătă. Vineri după-amiază va avea loc o vizită la Hobiţa şi seara este dedicată teatrului, unul din partenerii implicaţi în ediţia 2011 Brâncuşiana fiind chiar Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”.

Ziua de 19 februarie va fi, de asemenea o zi plină. „O să începem cu o Sesiune de comunicări cu tema „Brâncuşi, 135 de ani de nemurire”, apoi, după-amiază o sesiune extrem de interesantă, „Analiza stării de conservare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor”; am invitat la Târgu-Jiu proiectanţii generali care au făcut proiectele de restaurare şi pentru operele de piatră şi pentru Coloana fără Sfârşit, pentru a-i pune la curent pe toţi invitaţii noştri specialişti cu lucrurile care au fost constatate şi la vizitele de evaluare care au fost făcute atât în noiembrie, cât şi în decembrie la Târgu-Jiu şi ne vor propune soluţiile care se impun pentru perioada următoare şi care vor fi adoptate de Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu şi care vor fi puse în aplicare de Centrul Cultural „Constantin Brâncuşi”. La 14:30 este vernisajul Salonului Internaţional de Sculptură ediţia a VII-a, iar la 18:00 va avea loc o recepţie oferită de primarul Florin Cârciumaru, ocazie cu care vor fi atribuite şi premiile pentru Salonul Internaţional de Sculptură şi premiul de excelenţă Constantin Brâncuşi”, a adăugat Teodora Ciobanu.

Buget de 25.000 de lei

În acest an „Brâncuşiana” are alocat un buget de 25.000 de lei. Cheltuielile evenimentului implică: cazare şi mese festive; premii; transport local pentru invitaţi; materiale promoţionale (mape, ecusoane, program, afişe).

Vor fi în jur de 60-70 de invitaţi, nume marcante şi importante, aceştia fiind oameni de cultură şi brâncuşiologi din întreaga ţară. Valoarea premiilor de la „Brâncuşiana” este, în acest an de 5.500 lei plus impozitul de 16%.

„Rugămintea mea este să profitaţi de aceste două zile pentru că vin oameni foarte importanţi şi puteţi să-i întrebaţi tot ce vă interesează”, le-a transmis Ovidiu Popescu, noul director al Centrului Municipal de Cultură Târgu-Jiu, celor prezenţi la conferinţa de presă de ieri.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here