Șoferii care circulă pe contrasens, permis suspendat 6 luni, la prima abatere

291

Potrivit proiectului Noului Cod rutier postat la sfârşitul săptămânii trecute spre dezbatere publică pe site-ul MAI, şoferii care circulă pe contrasens şi cei care depăşesc cu mai mult de 60 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv, rămân fără permis de conducere timp de şese luni şi primesc o amendă încadrată la clasa a V-a de sancţiuni (21 – 50 puncte-amendă), dacă sunt la prima abatere de acest gen. Noul Cod Rutier ar urma să fie aprobat de Guvern în această săptămână.

“Constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile, săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia din următoarele fapte: (…) b) conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfășoară în mod normal circulația; c) depășirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic”, precizează proiectul de act normativ postat pe site-ul MAI, care urmează să modifice și să completeze OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Fără permis timp de un an
În condițiile în care faptele mai sus menționate nu constituie infracțiune, dar conducătorul auto a provocat un accident din care au rezultat pagube materiale, șoferul va rămâne fără permis timp de un an și va fi amendat conform clasei a VI—a de sancțiuni (51-120 puncte-amendă).
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a VI-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia dintre faptele prevăzute la art.105 alin.(2) literele b) și c) dacă au avut ca urmare producerea unui accident de circulație soldat numai cu pagube materiale”, se arată în proiectul de act normativ.

Sancţiuni majorate
Atunci când conducătorul auto comite aceeași abatere într-un interval de trei ani de când și-a recuperat permisul, sancțiunile se majorează. Astfel, el va rămâne fără permis timp de un an dacă a fost prins de polițiști conducând pe contrasens sau depășind cu mai mult de 60 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv și timp de doi ani dacă pe fondul nerespectării regulilor de circulație menționate a produs un accident din care au rezultat pagube materiale. De asemenea, vor rămâne fără permis timp de șase luni și vor primi amenzi aferente clasei a V-a de sancțiuni, șoferii care nu respectă regulile de circulație la nivel cu calea ferată.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile, săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia din următoarele fapte: a) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune, precum și nerespectarea semnificației indicatoarelor trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoțite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată”, prevede proiectul supus dezbaterii publice.

Se modifică şi clasele amenzilor
Documentul modifică şi clasele de amenzi. Astfel, clasa I prevede 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a—4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a—de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a—de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a—de la 21 la 50 puncte-amendă şi clasa a VI-a—de la 51 la 120 puncte-amendă.
Punctul-amendă este 10% din valoarea salariului minim pe economie, adică 80 de lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here