Alimentaţia modernă conţine foarte multe substanţe chimice care pun în pericol sănătatea noastră, acestea sunt pesticidele, ierbicidele, îngrăşămintele chimice şi E-urile. Datorită acestora apar boli de inimă, diabet şi chiar cancer, aşa cum au demonstrat numeroasele studii efectuate.
Mercurul din peşte
Datorită poluării mărilor şi oceanelor, peştii pot fi contaminaţi cu metil-mercur, care odată ajuns în organism în cantităţi mari devine toxic. Pericol mare prezintă peştii, algele şi scoicile. Această substanţă este periculoasă pentru sistemul nervos al copiilor şi bebeluşilor, dacă se consumă acum în aceste perioade dar şi pentru femeile însărcinate. Copiii se pot confrunta în urma contaminării cu o astfel de substanţă cu tulburări de învăţare, boli autoimune sau probleme cardiace. Simptomele sunt destul de grave: gândire sau concentrare destul de greoaie, frisoane, stări de oboseală, insomnii, căderea părului, dureri musculare şi articulare, dificultăţi la mers şi o oarecare amorţeală a degetelor mâinilor şi picioarelor. Vă vom relata în continuare câteva sfaturi în ceea ce priveşte evitarea intoxicării cu mercur, conform unui chirurg american.
– Dacă peştii prinşi sunt mai bătrâni ei prezintă şi mai mult mercur. Somonul de până la 3 ani, are cele mai scăzute niveluri de mercur. Variante sănătoase sunt heringul şi sardinele.
– Cantităţi mari de mercur conţin tonul alb, peştele-sabie, macroul şi rechinul, peşti care nu ar trebui consumaţi.
– Femeile gravide sau cele care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să ocolească aceste specii de peşte.
PET-urile, destul de periculoase
BPA-ul sau detaliat bisfenolul A este o substanţă chimică folosită la producerea PET-urilor şi a anumitor ambalaje, destul de periculoasă care poate produce o serie de probleme de sănătate: de fertilitate, obezitate, probleme ale inimii, diabet, poate declanşa chiar cancer de sân şi de prostată. Un risc destul de mare de îmbolnăvire îl prezintă sugarii şi copiii care intră în contact cu această substanţă chimică. Conform studiilor realizate până în prezent s-a demonstrat că acei copii care mănâncă în fiecare zi preparate la conservă sau alimente conservate (sucuri, fructe şi legume la conservă) pot asimila o doză destul de mare de BPA care poate afecta grav sănătatea. Iată ce metode de precauţie putem aplica, conform unui medic american:
– Nu folosiţi recipientele cu numărul 7 prevăzut la bază, precum şi recipientele din plastic dur care nu sunt prevăzute cu etichete.
– Achiziţionează pentru copii, biberoane şi recipiente care să nu conţină BPA.
– Cumpără în schimb vase din oţel inoxidabil sau din aluminiu.
– Când încălzeşti mâncare la microunde foloseşte numai vase de sticlă
– Înlocuieşte mâncarea la conservă şi băuturile răcoritoare.
Pesticidele
O mare parte dintre fructele şi legumele comercializate în toate ţările conţin pesticide şi ierbicide. Asimilarea unei cantităţi mari poate afecta creierul şi fertilitatea, spun specialiştii. Şi de această dată, la copii se resimt efectele dăunătoare ale pesticidelor şi ierbicidelor. Aşa cum reiese din anumite studii se pare că acestea creează un deficit de atenţie şi chiar probleme de dezvoltare aşa cum este autismul. Dar ce trebuie să faci pentru a nu intra în contact cu aceste pesticide şi ierbicide:
– alege alimente organice de fiecare dată când ai posibilitatea.
– consumă fructe şi legume cu coajă mai groasă, precum portocale, banane, şi avocado, deoarece prezintă pesticide mai puţine decât cele cu cele cu coaja mai subţire, precum cartofii sau cele care nu au coajă deloc cum sunt căpşunile.
– optează pentru fructe şi legume din producţia locală. Ele au mai puţine pesticide, deoarece nu străbat un drum foarte lung pentru a ajunge în farfuria ta.
Cristina Răscol