Faptul că Gorjul, prin zona din Nord-Estul judetuțui (Baia de Fier și Polovragi), a devenit în ultimii ani o adevărată mină de aur pentru montaniarzi, nu mai este o necunoscută nici pentru români și nici pentru turiștii străini care ne vizitează țara. Intuind potențialul zonei în discuție, o mână de oameni organizați în Montan Club White Wolf din Baia de Fier, alături de colaboratori și parteneri din Clubul Alpin Român București și Școala Alpină Craiova, au transformat în ultimii 10 ani un teren sterp într-un adevărat rai pentru iubitorii de munte. Deja au devenit de notorietate traseele pedestre și veloturistice, traseele de alpinism-escaladă, traseele de via ferrata. Acestea din urmă, până acum cateva zile erau în număr de 7, constituind cel mai bogat bazin național din această categorie.
Printr-un efort susținut, zestrea zonei s-a îmbogățit zilele acestea cu încă două trasee de via ferrata. Oferta vine atât ca un cadou oferit turiștilor la început de sezon, de către amenajatori, cât și ca un omagiu adus memoriei oamenilor de munte care au plecat în marea ascensiune alături de iubirea de o viață – MUNTELE. “Având punct de plecare comun, cele două trasee noi urcă si traversează jumătate din Valcelul Ursului după care se bifurca. Traseul Spirala Medie pleaca în dreapta si dupa ce taie câteva trasee de alpinism-escalada (constituind și o variantă rapidă de retragere ori salvare pentru cățărători) face joncțiunea cu traseul Spirala Muierilor; turiștii continuând pe aceasta până pe Creasta Sfinxului. Traseul Săritoarea Ursului, după cum îi spune și numele, intră după bifurcație într-o ascensiune susținută și după ce forțează o săritoare abruptă continuă până la întâlnirea cu traseul Marea Crăpătură. Ambele trasee noi se întâlnesc pe Creasta Sfinxului și, după Puntea Indiană, exploratorii înălțimilor se pot retrage la umbra pădurii spre intrarea în Peștera Muierilor”, a declarat Gabriel Dan Chiriac, președinte White Wolf Club.
Pentru identificarea mai ușoară a acestor trasee de către dependenții de adrenalină, s-a demarat o acțiune de cartare și aplicarea de panouri nominale. Tot în sprijinul turiștilor și pentru a se evita confuziile legate de cotațiile traseelor de via ferrata, se va folosi în evaluarea acestora Sistemul Internațional de gradare (gr. A,B,C,D,E).
“În acest moment avem în curs de amenajare un traseu nou în zona Peretele Radului și avem în stare de exploatare un număr de nouă trasee: grad B (Creasta Peșterii, Marea Crăpătură, Loreley), grad C (Pantera Roz, Săritoarea Ursului), grad D (Spirala Muierilor, Mica Spirală, Spirala Medie, Amfiteatrul Zmeilor). În funcție de potențialul tehnico-financiar, sperăm să terminăm în 2018 proiectele din zona Baia de Fier – Cheile Galbenului, iar din 2019 să ne mutăm operațiunile de amenajare în Polovragi – Cheile Oltețului!”, a declarat Roxana Lățoiu, director Operațiuni White Wolf Club.
Escalada, sau tehnica urcării pe stâncă, a atras, în ultimul timp, un număr tot mai mare de adepţi. În funcţie de nivelul de pregătire individuală şi de dotarea tehnică existentă, balerinii verticalelor sfidează legile fizicii din dorinţa de a atinge perfecţiunea.
Pentru cei care doresc să facă parte din această familie, dar, din diferite cauze, nu pot atinge aceleaşi performanţe, s-a inventat via ferrata. Un “drum de fier” care călăuzeşte amatorii de adrenalină pe trasee mai facile şi mai sigure, amenajate de la cap la coadă cu cabluri şi dispozitive de ancorare. Cu un minim de echipament – cască, ham, asigurare dublă, mănuşi de protecţie – şi un maxim de entuziasm, fiecare turist poate atinge astfel senzaţiile supreme ale ascensiunii pe stâncă.
Cu un asemenea potențial de petrecere a timpului liber, sezonul de vară 2018 se anunță foarte promitățor atât pentru turiștii itineranți, cât și pentru cei care doresc să-și petreacă întregul concediu în Nordul Gorjului de Est.
Minodora Sucea