Voicu, profesor de lupte universale pentru jandarmi

1035

unifight resita poza voicuPractică unifight şi pregăteşte şi diferiţi sportivi. Este vorba despre un jandarm gorjean, Gabriel Voicu, instructor sportiv atât la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Gorj, unde lucrează, cât şi la o sală de arte marţiale din municipiul Târgu-Jiu. Elevii acestuia, nu de puţin ori, au adus cinste judeţului nostru, câştigând premii la concursurile şi campionatele la care participă.

Ultimele titluri câştigate cu sportivii pe care îi antrenează sunt campion şi vicecampion european la juniori, la categorii diferite de vârstă.

Gabriel Voicu pregăteşte, pe lângă jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj, şi tineri, în cadrul unei săli proprii de sport. „În prezent, pe timpul vacanţei, am în jur de 40 de elevi juniori. Când începe şcoala se înmulţeşte numărul acestora, de obicei în jur de 60. Pe lângă ei mai am şi seniori”, a declarat Voicu. Pentru a intra în competiţii, de obicei tinerii sunt pregătiţi în jur de doi ani. Contează însă, foarte mult, şi modul în care aceştia sunt selectaţi încă de la început. „Eu îi antrenez pe cei care vor să facă ceva. Pot să aibă şi condiţie fizică şi telant pentru aşa ceva, dacă nu au dorinţă, degeaba. Se fac selecţii”, a mai spus instructorul sportiv. În principiu, fiecare elev în parte face trei antrenamente pe săptămână, a câte două ore de fiecare. Totuşi, potrivit instructorului, antrenamentul nu se termină când sportivul iese pe uşa sălii de sport. „Fac pregătire şi singuri, aleargă, se pregătesc şi acasă. Contează foarte mult şi alimentaţia, odihna. Eu sunt bun cu ei, îi mai las să se mai şi distreze când vor, dar înainte de concursuri au un program bine stabilit, trebuie să se odihnească”, a mai spus Voicu.

„Îi pun să vină cu carnetul de note”

Tinerii care participă la aceste antrenamente trebuie să îşi convingă, înainte de toate, instructorul, că nu lasă învăţatul pe locul doi. „Eu le-am spus întotdeauna că, după mine, prima dată să înveţe carte şi apoi să vină la antrenamente. Se împacă bine sportul cu şcoala. Uneori îi pun să vină cu carnetul de note la mine, să văd eu că învaţă”, a declarat instructorul sportiv. Potrivit acestuia, artele marţiale, pe care şi el le unifight resita (3)predă, se ocupă de toate laturile omului, de la partea fizică, la cea spirituală şi psihică. Stilul de luptă pe care Gabriel Voicu îl predă este, oricum, unul cât se poate de complex. Unifight – adică lupte universale, înglobează toate artele marţiale şi nu numai, de la judo şi lupte şi chiar până la box. Instructorul sportiv a obţinut, de-a lungul timpului, foarte multe rezultate cu sportivii pe care i-a pregătit. La Campionatul Naţional de Unifight de anul acesta, care a avut loc la Strehaia, au participat şase tineri pe care acesta îi antrenează. Cinci dintre ei au fost premiaţi iar doi s-au calificat la Campionatul European, care s-a desfăşurat săptămâna trecută la Reşiţa.

Campion la 15 ani

La vârsta adolescenţei, toţi băieţii visează să devină mari luptători iar idolii lor sunt aleşi din rândul acestora. Câţiva dintre tinerii gorjeni au ales să-şi îndeplinească acest vis, mergând la diferite cursuri. Printre aceştia se numără şi doi băieţi, de 15 şi 17 ani. Nicolae Boldea şi Cătălin Vochiţa sunt cei doi băieţi care s-au calificat atât la Campionatul European cât şi la campionatul Mondial, care va avea loc în noiembrie la Bucureşti. Boldea s-a clasat pe primul loc la categoria de vârstă 14-15 ani, 60 de kilograme (junior I), primind medalia de aur, iar Vochiţa pe locul II, primind medalia de argint, la categoria de vârstă 16-17 ani, 75 de kilograme (junior II), la concursul de la Reşiţa. „De doi ani şi jumătate m-am apucat de acest sport. Particip la concursuri de anul acesta. Merg şi la şcoală pentru că am antrenament seara, de trei ori pe săptămână. Prima dată facem încălzire, apoi exerciţii de tehnică şi la sfârşit lupte cu un adversar”, a povestit Cătălin Vochiţa. Băiatul a declarat că nu i se pare un sport greu, pentru că îi place foarte mult. În schimb, la concursuri a fost destul de dificil, cu atât mai mult cu cât a dat şi peste mulţi concurenţi bine pregătiţi. „Ne pregătim ceva mai mult pentru Campionatul Mondial, va fi mai greu, dar avem timp până în noiembrie, acum ne refacem după cel european”, a mai spus Vochiţa. Cei doi tineri s-au evidenţiat prin talent şi prin determinarea lor, calificându-se la concursuri şi obţinând medalii de aur şi argint.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.