Pentru începerea urmăririi penale, Dosarul tranzacţiei clădirii ITM Gorj revine la procurori

1184

deschidereMai multe dosare privind achiziţiile ilegale din vremea Ministrului Muncii, Marian Sârbu, au fost “întoarse” de judecători la procurori pentru începerea urmăririi penale.

Printre acestea şi cel care se referă la sediul Inspetoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, achiziţionat cu o sumă foarte mare de la un om de afaceri din Târgu-Jiu. Procurorii au mai depistat şi că pentru achiziţionarea sediului în 2002, cu peste 13 miliarde de lei vechi, proprietarul sediului ar fi dat mită ofiaiclilor din Ministerul Muncii de 4,5 miliarde de lei vechi. Decizia de începere a urmăririi penale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ea nu este, însă, definitivă, recursul judecându-se în complet de 9 judecători.

În 25 mai, anul acesta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus “desfiinţarea rezoluţiei 4321/II/2/2009, din data de 24 august 2009 şi trimiterea cauzei la procurori pentru începerea urmăririi penale faţă de intimaţii în cauză”. Mai exact, Dănuţ Radu a denunţat procurorilor faptul că Marian Sârbu, UNPR-ist de frunte acum, ar fi săvârşit faptele de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare, totul în contextul achiziţiei unor sedii pentru instituţiile din subordinea Ministerului Muncii, la preţuri mai mari decât cele ale pieţei. Procurorii DNA au dispus neînceperea urmăririi penale, dar soluţia a fost atacată la instanţa supremă, dispunându-se acum începerea urmăririi penale. Este o decizie nedefinitivă, verdictul fiind deja contestat de opt dintre cei 15 învinuiţi.

Preţ de opt ori mai mare!

Printre aceste nereguli se regăseşte şi dosarul cu privire la achiziţionarea ilegală a sediului în care funcţionează ITM Gorj. E dosarul despre care presa din Gorj a scris pagini întregi. Este, de asemenea, cauza de care se ocupa Emil Moţa, fostul prim-procurorul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, dar care i-a fost luat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru a-l finaliza cu “NUP”. În acesta, declinat de la DNA la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu se anchetează imobilul cumpărat în decembrie 2002 de ITM Gorj de la persoana fizică Găman Virgil. Este vorba despre imobilul de 1.126,07 mp suprafaţă desfăşurată şi terenul aferent de 821,25 mp, situat pe Str. 1 Decembrie 1918 din Târgu-Jiu, pentru care ITM Gorj a plătit 13,5 miliarde de lei. Găman Virgil, acţionar majoritar la SC ROMAL SRL, intrase în posesia imobilului cu doar trei zile înainte de tranzacţia cu ITM Gorj, cumpărându-l de la propria firmă cu doar 1,7 miliarde de lei. Aşadar, Găman a vândut statului cu un preţ de aproape opt ori mai mare. În plus, aşa cum rezultă din raportul Curţii de Conturi, la data depunerii ofertei, a selectării acesteia, cât şi la data negocierii preţului, vânzătorul persoană fizică nu era proprietarul clădirii. Omul, persoană fizică neatestată, a mai beneficiat, prin încredinţare directă, şi de un contract de amenajare în valoare de 5,15 miliarde de lei! Aici sunt cercetaţi foarte mulţi funcţionari de la ITM şi Ministerul Muncii, printre ei fostul şef al Inspecţiei Muncii, Mariana Basuc şi fostul inspector-şef al ITM Gorj, Horia Şerban.

Şi mită pe măsură!

La 11 decembrie 2007, o sesizare formulată la Comisia de Abuzuri a Camerei Deputaţilor de petenţii Mihai Colibăşanu, Radu Nicolae şi Coman Ion – prin care se reclamau ilegalităţi legate de achiziţiile ITM Vrancea, Dâmboviţa, Gorj, Dolj şi Bucureşti – a ajuns la DNA şi s-a format dosarul 83/P/2008. Aceleaşi aspecte au fost sesizate şi de Gheorghe Dănuţ Radu, la 7 martie 2008, cel care a contestat, în final, deciziile de NUP la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La 23 octombrie 2010, DNA s-a sesizat din oficiu privindu-i pe Mariana Basuc, Viorica Pavlu şi Gheorghe Toma, suspectaţi că ar fi primit mită de la mai multe persoane, printre care şi Virgil Găman pentru sediul ITM Gorj. Lista DNA arată astfel: Răzvan Ilie Andreescu -2 milioane de lei, în 2001, pentru achiziţionarea imobilului destinat sediului central al ITM Bucureşti, Gheorghe Dumitru Mara -90.000 de dolari, în 2002, pentru imobilul destinat sediului ITM Vrancea şi Virgil Găman -450.000 de lei, în 2001, pentru imobilul destinat ITM Gorj.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.