Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, rămâne în umbra uitării

823

foto 021Monument istoric dar şi de artă, mausoleul ridicat în cinstea Ecaterinei Teodoroiu, în centrul municipiului Târgu – Jiu a devenit acum un monument de crăpături şi

lipsă de interes şi de asemenea, pe alocuri, de lipituri.

Puţini sunt cei care ştiu că în interiorul acestui monument se află rămăşiţele Ecaterinei Teodoroiu şi că mausoleul este opera Militzei Pătraşcu, studenta lui Constantin Brâncuşi. Monumentul capătă, astfel, dublă importanţă, atât din punct de vedere istoric cât şi din punct de vedere artistic. Starea de degradare în care se află, însă, este una care ar trebui să ne pună pe gânduri. Crăpături mari se cască în piatra atât de frumos sculptată şi care, de zeci de ani, ascunde şi apără rămăşiţele pământeşti ale Eroinei de la Jiu.
foto 019Lipit grosolan cu mortar
Cel mai grav este că nu numai că degradarea nu este oprită în vreun fel, ci este, din contră, ajutată şi de mâna omului. Se poate vedea cu ochiul liber cum, pe alocuri, atât în postamentul mausoleului dar şi în lucrarea în sine există pur şi simplu lipituri, adică o serie de crăpături care au fost grosolan acoperite cu …mortar. Întrebat despre starea în care se află mausoleul dar şi despre aceste intervenţii, directorul Centrului pentru Cultură şi Artă „Constantin Brâncuşi” din Târgu–Jiu, Sorin Buliga, aruncă pisica în curtea Consiliului Judeţean sau a „altora”, spunând că a văzut şi el, în urmă cu câţiva ani, când au apărut lipiturile dar că nu ştie cine şi cum le-a făcut. „Le-am văzut şi eu. Ne-am trezit peste noapte cu nişte lipituri făcute pur şi simplu cu mistria. Eu nu ştiu nimic de ele. Le-or fi făcut cei de la Consiliul Judeţean, la Primărie nu a întrebat nimeni”, a declarat Buliga.
Firmele, neinteresate de licitaţie
De asemenea, de mai bine de un an de zile, pentru acest monument a fost realizat un proiect de foto 010restaurare, de către arhitectul Iulian Cămui. Proiectul, însă, nu a fost pus în practică nici până acum pentru că la toate cele trei licitaţii care au fost organizate, pe parcursul anului 2009, s-a prezentat o singură firmă. „Problema mausoleului este una importantă pentru noi. De mai bine de un an ne-am gândit şi am realizat un proiect. Am realizat trei licitaţii, ultima chiar în luna noiembrie, dar s-a prezentat o singură firmă care nu era în regulă şi care oricum a cerut o sumă prea mare”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu–Jiu.
O capodoperă
În 1936, Militza Pătraşcu a realizat la Târgu–Jiu un monument pentru Ecaterina Teodoroiu. Este vorba despre un mausoleu realizat în travertin italian, cu dimensiunile 2,90 x 1,60 m şi înălţimea de 2,10 m, care are forma unui sarcofag. Acesta este aşezat pe un postament cu trei trepte. Pe el este amplasat un basorelief cu scene din viaţa şi activitatea militară a Ecaterinei. Astfel, pe faţada dinspre miazăzi apare un tablou care prezintă copilăria eroinei, în satul său natal. Pe latura opusă apare Ecaterina Teodoroiu salutată de cercetaşii din care a făcut parte, ca elevă. Celelalte două faţade o reprezintă în război, pornind la atac şi la sfârşit, când este purtată pe braţe de către soldaţi spre locul de odihnă. Toate cele patru colţuri ale sarcofagului sunt „străjuite” de patru femei îmbărcate în costum naţional, care ţin în mâini câte o cunună de lauri.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.