„Doina Gorjului” – Brand-ul judeţului la „Fiii Gorjului”

1225

doina gorjului - fiii gorjului (12)Orice s-ar spune, recitalul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, susţinut duminică, la Bucureşti, în faţa unei săli de festivităţi arhipline a Centrului Cultural al MAI s-a transformat într-un adevărat regal. Iar gorjenii de acasă, împreună cu cei din capitală grupaţi în Liga culturală „Fiii Gorjului” au dovedit odată în plus că ei contrazic aforismul lui

Dario Fo, conform căruia „Încă nu s-a înţeles că doar prin distracţie, pasiune şi râs se obţine o adevărată creştere culturală.”

Prezenţe şi absenţe scriitoriceşti

doina gorjului - fiii gorjului (4)Principalele cărţi lansate de autorii gorjeni sau negorjeni, dar neapărat inspirate de personalităţi gorjene de-a lungul timpului le-am prezentat în ziarul de ieri. Totuşi, regretăm absenţa unor veritabili condeieri de pe la noi care, din varii motive, legate sau nu de criză sau de crize, nu au venit la obişnuita întâlnire cu cititorii.

La loc de frunte se află unul dintre veteranii scrisului gorjan şi românesc, Vasile Băran, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi om plin de har, plecat în lume din Pojogeni. Domnia sa a scris un al doilea roman inspirat de viaţa Titanului de la Hobiţa – Constantin Brâncuşi, cu titlul „Scară la Cer”, apărut la Editura „Verus”, Bucureşti – 2010. În speranţa că vom intra în posesia cărţii, promitem s-o recenzăm şi să dăm adresa editurii spre a putea fi cumpărată.

doina gorjului - fiii gorjului (13)La fel cum regretăm eschiva din ultimul moment a scriitorului şi patriotului Dumitru C. Dănău, altfel prolific publicist ce îşi anunţase prezenţa la Bucureşti.

Pe scriitorul şi ambasadorul Aurel Turbăceanu îl înţelegem, totuşi. Tema celei de-a doua cărţi a domniei sale se referă la diplomaţie şi la relaţiile României cu lumea arabă, acolo unde Excelenţa Sa a fost deschizător de drumuri şi de ambasade în cel puţin trei ţări arabe prietene ale României: Arabia Saudită, Kuweit şi Quatar. Ca membru fondator al Asociaţiei Diplomaţilor din România, Excelenţa Sa, Aurel Turbăceanu, cel pornit în lume din Baia de Fier, nu putea să refuze oferta şi invitaţia prof. univ. dr. Adrian Năstase, preşedinte al Fundaţiei „Nicolae Titulescu”, de a lansa volumul între diplomaţi.

Readucerea acasă a osemintelor lui Brâncuşi, apelul preşedintelui CJ Gorj, Ion Călinoiu

Profitând de prezenţa la întâlnirea „Fiilor Gorjului” a cel puţin trei foşti ambasadori originari din Gorj, dr. ing. Ion Călinoiu a urcat, spre finalul momentului lansării cărţilor şi CD-ului Filofteia Lăcătuşu, spunând că mai are ceva de spus. Şi, evident, a spus iar un lucru minunat. I-a rugat pe toţi cei prezenţi, inclusiv pe foştii ambasadori să semneze lista ce va fi înaintată Franţei pentru a readuce în ţară – la Hobiţa. În comuna Peştişani – rămăşiţele pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi. Un proiect la care Consiliul Judeţean Gorj este parte, aşa cum a fost şi la alte proiecte realizate împreună cu societatea civilă. Cel mai recent dintre ele fiind acela al Festivalului Internaţional de Jurnalism cu sprijin UNESCO, la care a participat şi istoricul cu obârşii gorjene prof. univ. dr. Mircea Dogaru.

„Doina Gorjului” – cel mai mare şi cel mai bun Ansamblu artistic

Pe fondul muzical asigurat de două celebre melodii cântate de regretata Filofteia Lăcătuşu, fostă prim solistă a Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, condus de directorul general Gheorghe Ghiocel, au intrat în scenă dansatorii, orchestra condusă de maestrul Marcel Paranica, şi soliştii de astăzi „Ai celui mai bun şi celui mai mare Ansamblu artistic din ţară”. Cum l-a prezentat preşedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului”, Alexandru Păsărin, care-a mai şi adăugat: „Să ne contrazică, dacă are curajul, cineva că nu-i aşa!”

Iar mesagerii cântecului şi dansului popular de pe la noi din Gorj au oferit un regal gorjenesc, dar şi o trecere în revistă a principalelor zone folclorice ale României.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.