Într-una din zilele trecute depănam amintiri împreună cu pictorul Florin Preda Dochinoiu, care este acum comisar de Poliţie în municipiul Motru, în legătură cu ce ar putea face fiii satelor, fiii judeţelor şi fiii României, oriunde ar fi ei, pentru glia pe care s-au născut.
De la discuţii de suflet am trecut la ceea ce îl interesa, de fapt, pe Florin Preda, născut în judeţul Dolj în fosta comună Damian, desfiinţată de regimul comunist în anul 1968. Legătura nu a fost întâmplătoare, Damian, care intră acum în componenţa comunei Sadova, avea atunci o treime din numărul populaţiei pe care îl are astăzi, şi se întindea pe circa 600 de hectare, din care 450 erau teren arabil, 75 de hectare de vie şi în jur de 40 de hectare de izlaz. Punctul forte era şcoala de la Damian, înfiinţată în anul 1859 şi despre care se găseau date în Dicţionarul geografic al lui Lahovari din 1900.
Asemenea tuturor şcolilor din România, cu deficit de copii, şi şcolii din Damian i s-a retras statutul juridic, dar acest lucru nu a împiedicat-o pe una dintre fiicele satului să deruleze activităţi cu caracter festiv în curtea şcolii, în 13 noiembrie 2010. Este vorba de Victorina Stan, care a adus, în ultimii 5 ani, numeroase fonduri la Sadova, la centrul medico-social, sprijinită de Fundaţia Edelweiss din Sibiu.
Victorina a adus la Sadova paturi de spital, saltele, cărucioare pentru persoanele cu handicap, cadre mobile, medicamente, instrumentar şi aparatură medicală, prin colaborare cu fundaţia din Bremervürde – Germania. De Crăciun, această fundaţie, împreună cu cea din Sibiu şi cu sprijinul unei companii de telefonie, vor aduce pentru cei trei sute de copii, pe lângă cadouri, şi sobele de teracotă pentru toate clasele şcolii.
Florin Preda a fost coleg de şcoală cu Victorina Stan şi spune că „prin Damian au trecut numeroase celebrităţi, între care: Ioan Alexandru, Adrian Păunescu, Aurelian Dumitrescu, Ion Cristoiu, Traian Coşovei, Tudor Gheorghe, Ovidiu Ghidirmic şi lista ar putea continua”. Gândindu-ne că în Motru un primar de calitate se îngrijeşte de pachete de sărbători pentru copii şi sărmani, de altfel de daruri în momentele deosebite ale localităţii, ar trebui să luăm în calcul câţi motreni stabiliţi în toate colţurile ţării şi ale lumii ar putea face gesturi asemănătoare cu ale Victorinei Stan, chiar dacă nu au încă o fundaţie, dar pe care ar putea-o pune în operă. Poate că nu au aflat câtă nevoie de ajutor au semeni de-ai lor dintr-o localitate care nu va putea fi niciodată desfiinţată administrativ.
În depănarea unor amintiri, cum se întâmplă la „Fiii Gorjului”, cineva (ştiu eu cine!) ar putea aduce vorba de ceea ce poate face un om pentru ţinutul în care s-a născut.
Acesta este exemplul Victorinei Stan, despre care pictorul Florin Preda ne-a povestit aşa, ca din întâmplare, şi pe care am hotărât să o facem cunoscută pentru minte, inimă şi conştiinţă.
Constantin Bunilă