Brâncuşi, celebrat în toate marile capitale ale lumii

616

Cei 140 de ani de la naşterea sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi vor fi marcaţi vineri, 19 februarie, în toate marile capitale ale lumii, sub coordonarea Institutului Cultural Român (ICR). Centre precum Paris, Beijing, Berlin, dar şi în multe ale locaţii de pe continent şi nu numai, vor organiza mâine o serie de activităţi, data de 19 februarie fiind proclamată zi de sărbătoare naţională prin Legea nr. 305/2015.

În acest sens, Accademia di România din Roma organizează manifestarea cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuşi — 140 de ani de la naştere”. Evenimentul va avea loc vineri, în Sala de conferinţe a Institutului, constând într-o conferinţă despre opera lui Constantin Brâncuși, însoţită de materiale video din viaţa şi opera marelui sculptor pe fundal, susţinută de criticul şi istoricul de artă Grigore Popescu Arbore. La finalul conferinţei va fi proiectat filmul documentar „Brâncuși”, regizat de Cornel Mihalache în anul 1996.
Institutul Cultural Român de la Beijing organizează manifestarea „Cinstirea lui Brâncuşi, geniul român”, tot pe 19 februarie, la sediul Institutului şi la Shanghai, la sediul Asociaţiei de Prietenie China-România, filiala Shanghai. Evenimentul va debuta cu proiecţia filmului Brâncuşi şi va fi urmat de dezbateri.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin marchează Ziua Brâncuşi prin manifestarea cu titlul „Centenarul Constantin Brâncuşi partea 1/Proiecţie holografică cu mapare dedicată Coloanei Infinitului”, care va avea loc la Literaturwerkstatt (Kulturbrauerei Berlin). Evenimentul va debuta cu prezentarea unei proiecţii holografice cu mapare, realizată de Modulab. Aceasta va avea ca punct central de interes Coloana Infinitului a lui Brâncuşi, însoţită de diverse elemente tradiţionale româneşti.
Şi la Institutul Cultural Român de la Budapesta, seara dedicată omagierii lui Constantin Brâncuşi va cuprinde prelegerea susţinută de Krisztina Passuth, istoric de artă, coordonatoare a albumului intitulat „Brâncuşi şi Brâncuşi” apărut la editura Noran din Budapesta, în 2005, urmată de o expoziţie de carte despre sculptor, din colecţia Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Budapesta şi proiecţia unor fragmente din filmul documentar „Brâncuşi”. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău organizează trei manifestări pentru a celebra Ziua Brâncuşi. Primul eveniment, cu titlul „Suită de evenimente prilejuite de inaugurarea anului Brâncuşi în Republica Moldova”, va avea loc în perioada 19-21 februarie 2016, la Teatrul Republican „Luceafărul” şi la Casa de cultură din Leova. Cel de-al doilea eveniment, Expoziţia „Constantin Brâncuşi – Pasărea măiastră”, va avea loc la Galeria La Rond, vernisajul având loc la data de 19 februarie 2016, iar cel de-al treilea eveniment, proiecţia filmului documentar „Brâncuşi” de Cornel Mihalache, va avea loc la 24 februarie 2016, la cinematograful Odeon din Chişinău şi se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Anului Brâncuşi în Republica Moldova. Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează, cu prilejul Zilei Brâncuşi, o conferinţă şi o proiecţie de film la sediul Institutului. Totodată, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează o prelegere cu titlul „Viziuni ale infinitului”, realizată de echipa Institutului, urmată de proiecţia a două documentare artistice cu titlul „Constantin Brâncuşi”.
Institutul Cultural Român de la Londra organizează mâine manifestarea cu titlul „Brâncuşi, o perspectivă britanică”, în cadrul căruia vor avea loc o serie de evenimente: proiecția producției BBC, „Tony Cragg on Constantin Brâncuşi” în regia lui Cristopher Swayne, urmată de o dezbatere despre influenţa sculptorului român, la care vor participa pictorul, istoricul şi criticul de artă Eric Shanes, criticul de artă Sanda Miller, editorul Jonathan Vernon și cineastul Bruno Wollheim.
Institutul Cultural Român de la Madrid organizează manifestarea cu titlul „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, ceva consta într-o prelegere dedicată vieţii şi operei artistului, susţinută de prof. dr. Ileana Bucurenciu, urmată de proiecţia documentarului „Brâncuşi” regizat de Cornel Mihalache.
Alte sedii ale ICR unde părintele sculpturii moderne va fi sărbătorit în aceste zile sunt cele de la New York, Praga, Stockholm, Tel Aviv, Varșovia, Veneția şi Viena.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Nu mai mintiti atat, datorita PSD-istilor nici dracu nu a venit la Gorj? De ce? Ca-calinoiu agramatul de servici iar s-a facut de ras cu SCLUPTORUL BRANCUSI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.